Teorin: Därför ökar smittan kraftigt igen

Folkhälsomyndigheten om ökande smittan i Storbritannien.
På torsdagen noterades den högsta coronasiffran på tre månader.
Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Storbritannien satsade stort på Astra Zenecas vaccin – som har sämre skydd än Pfizer och Moderna.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Smittan har ökat kraftigt i Storbritannien.
Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Farshid Jalalvand.
Foto: Saman Bakhtiari

Coronasmittan ökar återigen i Storbritannien och landet rapporterar under torsdagen den högsta dygnssiffran på tre månader. 

En av orsakerna till de högra siffrorna kan vara att vaccinets skydd avtagit hos invånarna i landet som var ett av de första i världen att börja immunisera.

– I och med att Storbritannien satsade väldigt mycket på Astras vaccin så har skyddet mot symptomatisk infektion avtagit, och det driver på smittspridningen, säger Farshid Jalalvand till TT.

Över 50 000 nya smittofall rapporterades in under torsdagen, samt 115 dödsfall inom 28 dagar efter att ha testat positivt för covid-19, rapporterar BBC News.

Detta är den högsta siffran som rapporterats in sedan 17 juli.

Under tisdagsdygnet registrerades 223 dödsfall till följd av covid-19 i Storbritannien – den högsta siffran sedan 9 mars.

Representanter för den brittiska sjukvården har i veckan bönfallit regeringen om att återinföra restriktioner – men hittills har de inte fått gehör.

– Vi befinner oss precis på gränsen – och det är mitten av oktober. Det skulle krävas en enormt stor tur för att vi inte kommer att hamna i en svår kris inom de närmaste tre månaderna, säger säger Matthew Taylor, chef för sjukvårdens samarbetsorgan, till The Guardian.

Astra Zenecas effekt kan ha avtagit

Boris Johnson har trots de höga siffrorna sagt att situationen varit mycket bättre nu än för ett år sedan, skriver BBC. Detta tack vare att britterna snabbt var i gång med vaccinering i våras.

Men den snabba vaccineringen kan vara en av anledningarna till att antalet smittade nu ökar igen menar Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– I och med att Storbritannien satsade väldigt mycket på Astras vaccin så har skyddet mot symptomatisk infektion avtagit, och det driver på smittspridningen, säger Farshid Jalalvand till TT. 

Astra Zenecas vaccin har, enligt flera studier, ett bra skydd, däremot är det sämre än både Pfizers och Modernas vaccin. 

Men Farshid Jalalvand konstaterar också att det finns många olika faktorer som kan spela in, som trångboddhet och ventilationssystem.

– Det finns hundra sådana faktorer som var och en bidrar lite grann, och sammantaget gör att ett virus kan få stort genomslag i ett land men inte så stort i ett annat, säger han till TT.


Brittiska regeringen ger vården kalla handen

Coronasmittan i landet ökar kraftigt – men regeringen nekar kravet på nya restriktioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.