Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Därför agerade Anna Lindstedt ensam

Anna Lindstedt har inte själv uttalat sig offentligt om mötet hon arrangerade.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui ska ha fått höra att hennes pappa måste sitta fängslad i några år innan han kan släppas fri.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, ska ha blivit alltför engagerad i fallet med fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

Därför agerade hon solo, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Nu utreds hon av Säpo.

Det har stormat ordentligt kring Anna Lindstedt, som fram tills nyligen var Sveriges ambassadör i Peking. Men i slutet av januari kallades hon hem.

Hon hade då arrangerat ett möte mellan Angela Gui, dotter till den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina, och bland annat en kinesisk affärsman. Mötet ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm den 24 och 25 januari – utan UD:s vetskap.

Därför agerade Anna Lindstedt ensam

Nu framkommer nya uppgifter om varför Anna Lindstedt agerade solo.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en teori att hon blev alltför engagerade i frågan med fängslade Gui Minhai. Hon ska ha förstått att UD skulle säga nej till mötet – och valde då att gå vidare på egen hand, utan att förankra sitt beslut.

Angela Gui upplevde att stämningen var hotfull på mötet, och har berättat hur hon kände sig pressad. Bland annat ska de affärsmän som deltog ha sagt att hon inte fick prata om sin far offentligt. Efteråt bloggade hon om händelsen.

När UD kontaktades av Angela Gui ska man ha agerat direkt, och kallat hem Anna Lindstedt omedelbart. UD startade också en intern utredning.

Säpo utreder Kinaambassadören

Senare pausades utredningen och Säpo inledde en egen. Myndigheten ska utreda om ambassadören kan ha gjort sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Om förundersökningen läggs ner kommer UD återuppta sin utredning.

Aftonbladet har tagit del av handlingar från Riksenheten för säkerhetsmål och skriver att Anna Lindstedt är skäligen misstänkt för brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.