Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorierna efter nya bilderna – Kim Jong-Un har rasat i vikt

Landet stärker sin kärnvapenarsenal – några nästan klara för testning.
Kim Jong-Un under ett toppmöte med kommunistpartiet i helgen.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un under ett tal i maj förra året.
Foto: æÚÙéÆÆéÄÖÄ¿¡ç€Ÿ / AP TT NYHETSBYRÅN

Nytagna bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un tycks visa att 37-åringen förlorat en hel del vikt. 

Kragen ser inte lika trång ut för halsen och armbandet till hans 100 000-kronorsklocka har kunnat tajtas till runt hans handled, rapporterar sajten NK News

Bland teorierna finns att ledaren gått ner i vikt för att inte väcka anstöt hos befolkningen under den pågående hungersnöden i landet.  

Under helgen har det nordkoreanska kommunistpartiet hållit toppmöten och i samband med dessa har diktatorn Kim Jong-Ung framträtt i regimkontrollerad tv och synts på bilder. 

Analys visar att klockarmbandet kunnat dras åt

Diktatorn ser ut att ha magrat betydligt av bilderna att döma. Sajten NK News har analyserat bilderna och lagt märke till att Kim Jong-Un kunnat dra åt armbandet på sin favoritklocka, som anges vara värd cirka 100 000 svenska kronor. 

Kim Jong-Un ser märkbart magrare ut på de senaste bilderna.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu spekuleras det i om ledarens viktnedgång kan härledas till sjukdom eller en mer hälsosam livsstil. 

Om det rör sig om en medveten viktnedgång kan den vara ett sätt för diktatorn att framställa sig i bättre dager hos befolkningen som plågas svårt av matbrist och ekonomisk kris, enligt vad en analytiker uppger för NK News. 

Landet i ekonomisk kris på grund av pandemi och sanktioner

Bakom landets tillstånd ligger en dramatisk minskning av handeln med grannlandet, och diktaturens närmaste allierade, Kina till följd av coronapandemin. Även sanktionerna mot Nordkorea på grund av dess kärnvapenprogram bidrar till den ekonomiska krisen. 

Kim Jong-Un har varit känd som en tungviktare. Förra året uppskattade sydkoreansk underrättelsetjänst att ”Den evige ledaren”, som han kallas i Nordkorea, vägde 140 kilo, rapporterar The Guardian

Kim Jong-Un som han såg ut den 24 maj förra året.
Foto: æÚÙéÆÆéÄÖÄ¿¡ç€Ÿ / AP TT NYHETSBYRÅN

Vikten plus kedjerökningen och det osunda levernet som tillskrivs diktatorn utgör en ohälsosam ekvation – och under förra året spekulerades det att Kim Jong-Un var svårt sjuk eller död efter att han inte medverkat vid officiella framträdanden under flera veckors tid.  

Föräldralösa barn i Nordkorea arbetar i kolgruvor

”Gruvorna är hemska, det inträffar olyckor hela tiden”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.