Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teodorescu lämnar GP – ska jobba för Moderaterna

Christofer Fjellner, Ulf Kristersson och Alice Teodorescu. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Teodorescu sommarpratade 2015. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Alice Teodorescu. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Alice Teodorescu lämnar jobbet som politisk redaktör på Göteborgs-Posten.

Den kända debattören värvas nu av Moderaterna – som huvudsekreterare för partiets nya idéprogram.

– Sverige befinner sig i ett väldigt formativt läge och det gör Moderaterna också, nu när alliansen har fallit nationellt, säger Teodorescu i Expressen TV.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade i dag den arbetsgrupp som ska ta fram partiets nya idéprogram. 

Som huvudsekreterare för gruppen presenterades Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu, som fortsätter som fristående kolumnist på tidningen en gång i månaden.

– Alice har de senaste åren gjort sig känd för att vara en frispråkig chef för GP:s ledarsida, som har tagit in den internationella samtidsdebatten i svensk ideologisk diskussion på ett sätt som väckt lagom mycket engagemang, och precis lagom mycket ilska för att det ska hetta till i debatten, säger Ulf Kristersson vid en pressträff.

https://www.instagram.com/p/BvtOKp4BcEk/

Alice Teodorescu lämnar GP för Moderaterna

M-ledaren välkomnar sedan Alice Teodorescu till den ”första dagen på nya jobbet”.

– Jag är otroligt hedrad över den här möjligheten. Sverige och Moderaterna befinner sig i ett väldigt formativt läge. Mycket har omkullkastas under den gångna mandatperioden och efter valet. Att i det läget få möjlighet att jobba med det som kanske lägger mig varmast om hjärtat – nämligen idéer och långsiktiga perspektiv – känns otroligt roligt, säger Alice Teodorescu.

Idébasen kommer att avgöra hur den politiska kartan ser ut framöver, säger Teodorescu vidare. 

För Expressen TV upprepar debattören att Moderaterna befinner sig i ett ”formativt läge”:

– Jag ser det som ett fantastiskt tillfälle att få bidra med all den kunskap och erfarenhet som jag tar med mig från den roll jag har haft tidigare. Sverige befinner sig i ett väldigt formativt läge och det gör Moderaterna också nu när alliansen har fallit nationellt. Det finns stora utmaningar och därmed ett behov av långsiktiga idéer för hur vi ska få ett bra Sverige.

Christofer Fjellner leder arbetet

Ordförande för arbetsgruppen är den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner. Även Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa ingår i gruppen.

”Tung rekrytering. Ska bli jättekul att få jobba med dem”, skriver Benjamin Dousa på Twitter, om värvningen av Alice Teodorescu.

https://twitter.com/BenjaminDousa/status/1112636622128988165

Totalt ingår ett 10-tal personer i arbetsgruppen. Förutom M-profilerna deltar också bland andra Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och vd för Sveriges Radio, samt Maria Rankka, vd för den brittiska PR-byrån Brunswick.

Idéprogrammet ska presenteras för Moderaternas partistyrelse senast den 31 maj 2021. Parallellt kommer gruppen vara ”väldigt offentliga i sitt arbete”, med podcasts och seminarium, enligt Ulf Kristersson.

– Jag kommer att vara väldigt delaktig, jag tycker att de här frågorna är jätteviktiga. Jag vill jobba mer med långsiktig politik, säger M-ledaren i Expressen TV.

– Jag vill ha riktigt skarpa pennor och skarpa hjärnor. Kombinationen mellan Fjellner och Teodorescu är ett jättebra team. Det har länge förts samtal med Alice om svensk politik och det är jättekul att hon vill jobba med oss.

Ledarskribenten Adam Cwejman tar över tjänsten som politisk redaktör på GP.