Temperaturen var nere i 20 grader

Publicerad
Uppdaterad
Dykaren Jonas Lundin hittade Simon på cirka tre meters djup, där han legat i 25 minuter.
Kroppstemperaturen var bara kring 20 grader när han kom till intensiven på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Läkaren Gustav Engström på Vrinneviintensiven förklarar för Expressen: – Simon hölls nedsövd i två dygn och hans kroppstemperatur höjdes successivt till 33–34 grader, vilket anses vara den bästa nivån. Då lades ispåsar på hans kropp för att hålla den nivån. Man håller patienten sövd och med låg kroppstemperatur för att ämnesomsättningen i hjärnans celler ska vara så låg som möjligt, då är sannolikheten för hjärnskador mindre. – Oddsen för att Simon skulle klara sig var större för att han var så kraftigt nedkyld i kombination med att han är så ung. Generellt kan man säga att chansen att överleva och inte få hjärnskador är större ju yngre man är. Barn har största chansen, vilket beror på att de har mera reservkapacitet – deras hjärnceller är mera alerta.

13,7 grader i kroppen

Rekordet i att vara nedkyld har den svenska läkaren Anna Bågenholm, 35, från Vänersborg. Hon låg under isen i Nordnorge, temperaturen var 13,7 grader och hjärtat stod stilla i tre timmar innan hon väcktes till liv. Brandkårens dykare i Norrköping har bara i år räddat två personer som legat länge under ytan i kallt vatten. Trots det kallar vissa kommunpolitiker dykeriet för "lyxverksamhet".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag