Uppdrag granskningskartläggning visar att alla Telia Soneras bolag eller dotterbolag i östdiktaturer, bland annat Vitryssland, samarbetar med ländernas säkerhetstjänster för att hitta och spåra regimkritiker.
- I princip görs detta hela tiden mer eller mindre på varje människa som på det minsta sätt antytt att han stöder den politiska oppositionen, säger vitryske Pavel Privalov, en av de intervjuade i programmet.
Han greps förra sommaren när han försökte organisera en demonstration via sociala medier, till SVT.
Kan plocka vad de vill
Enligt SVT:s program låter mobiloperatörerna säkerhetstjänsterna vara inkopplade rakt in i deras telefonsystem, där säkerhetstjänsterna kan plocka ut den information de är intresserade av och fritt kan välja vilka personer de vill lyssna på.
I vissa fall ska även regimens säkerhetstjänstpersonal ha egna rum på telefonbolagens kontor som ett resultat av det nära samarbetet.
"Telia Sonera: problematiskt"
Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström säger att det kan vara problematiskt att tekniken används för att kränka medborgare.
- Det finns långtgående befogenheter för polismyndigheten i många länder att få information ur näten.
– Det är självklart ett problem när tekniken används för att kränka mänskliga rättigheter, säger hon.
Svenska företag ska följa lagar
Utrikesminister Carl Bildt svarar dn.se så här på frågor kring lämpligheten att ett svenskt företag har diktaturkontakter:
– Generellt sett tycker jag att det är bra att vi är med och utvecklar telekommunikationer i olika länder. Att det finns fungerande mobiltelefoni i Vitryssland är bättre för oppositionen än för regimen.
– Men visst kan operatörer hamna i besvärliga situationer, svenska företag i utlandet ska ju följa landets lagar, säger han till dn.se.
Han menar också att det finns en skarp skiljelinje mellan kommunikationsnät och renodlad övervakningsteknik.
Programmet sänds i SVT1 i kväll klockan 20.00.