DELGIVEN MISSTANKE. Telia Soneras kronprins Tero Kivisaari kände enligt åklagaren till diktatorfamiljens inblandning i affärerna. Till höger diktatorns dotter GUlnara Karimova. Foto: Telia Sonera, Stephane Cardinale
DELGIVEN MISSTANKE. Telia Soneras kronprins Tero Kivisaari kände enligt åklagaren till diktatorfamiljens inblandning i affärerna. Till höger diktatorns dotter GUlnara Karimova. Foto: Telia Sonera, Stephane Cardinale

Telia-boss avslöjad av interna mejl

Publicerad

Telia Soneras kronprins Tero Kivisaari, är delgiven misstanke om mutbrott i Uzbekistanhärvan, skriver Svd Näringsliv.

Tidningen skriver att överåklagaren Gunnar Stetler presenterat interna mejl som visade att Telia Sonera hade information om att den avskydda diktator­familjen Karimov var inblandad i det svenska bolagets miljardaffärer i Uzbekistan.

Chefen för Eurasien, Tero Kivisaari, är nu misstänkt för brott i utredningen, enligt Svd Näringsliv. Kivisaari har fått en advokat tilldelad av Telia.

Bolagets presschef Salamon Bekele ville under gårdagen inte kommentera Svd Näringslivs uppgift, däremot har bolaget tidigare bekräftat att två höga, icke namngivna, chefer är misstänkta i härvan.

Interna mejl

Tidningen skriver att överåklagaren Gunnar Stetler presenterat interna mejl som visade att Telia Sonera hade information om att diktator­familjen Karimov var inblandad i det svenska bolagets miljardaffärer i Uzbekistan. Alltså tvärtemot vad Telia Sonera hela tiden har hävdat.

Kivisaari var mottagare

I mejlen framgår det enligt Svd Näringsliv att bolaget kände till att diktatorns dotter, Gulnara Karimova, var inblandad i förhandlingarna med Telia Sonera. Bland annat ska just Tero Kivisaari ha tagit emot mejlen, skriver tidningen.

Svd Näringsliv har sökt Tero Kivisaari som enligt tidningen ska ha avböjt att ­kommentera uppgiften om brottsmisstanke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag