Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Televinken har blivit gubbe: fyller 50 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Radarparet Anita och Televinken.
Foto: Carl - Johan Söder

Barnens favorit Televinken har fyllt 50 år – och "mamma" Anita Lindman Lamm fyllde 82 i onsdags.

– Tack för Expressens gratulationer, men själv har jag då rakt inte kommit ihåg att gratulera Televinken – jag hade glömt att han blivit så gammal, säger Anita.

Anita och Televinken var ett strävsamt par i Sveriges Television i många år, och många barn som växte upp i en svart-vit tv-värld satt som klistrade och tittade på vad Anita och Televinken skulle hitta på.

Televinken föddes 1964, men då hade Anita redan varit kändis i flera år. Anita Lindman Lamm, som bor i Norrtälje, berättar:

– Det började med att jag var hallåa i tv. Och det var inte bara jag som var nervös varje gång jag skulle prata mellan programmen – jag var jättenervös – utan mina chefer var också jättenervösa när de visste att jag skulle jobba...

– Så en dag ringde min chef – hon vågade troligen inte se mig i ögonen – och sa, att "vi vill inte att du ska jobba som hallåa längre. Men vi vill att du ska jobba som hallåa för barnprogrammen." Jag tyckte att det var bra, jag var ju ändå förskollärare.

Firade på restaurang

– Min man och jag åkte till London och i ett skyltfönster såg jag en docka som jag köpte, jag tänkte att den kan jag använda i ett barnprogram. Men när jag kom hem upptäckte vi att dockan var hopplös att använda. Jag hade då testat flera ljudtekniker som skulle få göra Televinkens röst och fastnade för Ola Lundberg. Vi begravde den första dockan och Ola tillverkade en helt ny docka som blev Televinken.

Televinken var poppis en bit in på 90-talet.

– Sedan var det slut. När höstsäsongen skulle börja var det ingen tv-chef som ringde och frågade om Televinken och jag ville fortsätta, och då förstod jag att vi inte var intressanta längre, säger Anita utan ett uns av bitterhet.

I onsdags firade hon sin 82-årsdag på turkisk restaurang med bland andra dottern Anna, 55, och fyra barnbarn och hon åt tapas och laxkotletter för minst tre...

Bor långt ifrån varandra

– Det var länge sedan som jag träffade Televinken, eftersom jag har svårt för att vara ute och flänga. Doktorn säger att jag är multisjuk, men jag känner mig frisk som en nötkärna i knoppen, säger hon.

50-åringen bor nämligen 20 mil ifrån "mamma" Anita, närmare bestämt på Ola Lundbergs bondgård i Nyköping.

– Televinken ligger och sover i en speciallåda i ett skåp – förmodligen omedveten om att han har fyllt 50, säger "pappa" Ola Lundberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.