Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teleskopets märkliga upptäckt: Stjärnbävningar

Här skjuts superteleskopet James Webb upp i rymden
Gaia befinner sig 150 000 mil från jorden.
Foto: HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tsunamiliknande stjärnbävningar – något som påminner om jordbävningar – har upptäckts av den europeiska rymdorganisationens Gaia-observatorium, skriver CNN

Stjärnbävningarna beskrivs som ”konstiga och oväntade”.

De ovanliga stjärnbävningarna är en av flera nya upptäckter som rymdobservatoriet Gaia har gjort, skriver CNN.  Upptäckten delades av den europeiska rymdorganisationen på måndagen och de beskriver stjärnvibrationerna som upptäcktes som ”storskaliga tsunamier” vilka till och med har ändrat formen på stjärnor. 

Stjärnbävningarna beskrivs som tsunamiliknande genom de rörelser som kan ses på stjärnornas skorpa, något som liknar jordbävningar, skriver CNN. 

Från början designades inte teleskopet för att upptäcka fenomenet stjärnbävningar, men Gaia kunde se starka rörelser på ytan hos tusentals stjärnor. Också hos dem där fenomenet varit ovanligt.

Är placerat 150 000 mil bort

– Stjärnbävningar lär oss mycket om stjärnor, särskilt deras interna funktion. Gaia öppnar en guldgruva för asteroseismologi (vetenskapen som studerar stjärnornas inre) av massiva stjärnor, säger Conny Aerts, professor vid astronomiska institutet vid KU Leuven i Belgien och medlem i Gaia-samarbetet där 400 forskare ingår, i ett pressmeddelande. 

Gaia-observatoriet startade 2013 för att skapa ”den mest exakta och kompletta flerdimensionella kartan över Vintergatan”. Observatoriet har två teleskop och är placerat närmare 150 000 mil från jorden i motsatt riktning från solen, skriver CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.