Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teleoperatörer vill stoppa Skype

De svenska teleoperatörerna försöker hitta tekniska lösningar för att kunna blockera gratistjänster som Skype och Viber.

– Jag tror helt enkelt att vi måste kunna ta betalt för olika tjänster oavsett vad, säger Charlotte Züger, kommunikationsansvarig för Telias mobila tjänster, till SR Ekot.

Använder du Skype eller Viber?

Videotelefonitjänster som Skype och Viber gör det möjligt att prata och se varandra samtidigt, helt gratis. Men den möjligheten vill svenska teleoperatörer strypa.

– Det innebär att när vi har den tekniska funktionaliteten för att separat hantera mobil ip-telefoni, då kommer vi att börja tillämpa våra villkor och då kommer det innebära att i ett abonnemang där det inte ingår, så kommer det inte att fungera, säger Charlotte Züger.

De är inte ensamma. I en ny rapport från EU:s myndighet Berec, som kontrollerar telekommarknaden i Europa, konstaterar man att allt fler telefonbolag vill blockera sina användare från telefontjänster som Skype för att de förlorar pengar.

Men frågan är kontroversiell. EU-kommissionen som värnar om nätfriheten tittar på om man ska förbjuda blockering av tjänsterna.

Gunnar Hökmark, moderat EU-parlamentariker är kritisk mot telefonbolagen:

- Om man skulle behöva lagstifta eller ej, det håller jag öppet men jag ser helst från början att man har en öppenhet som gör att man aldrig behöver ta till det medlet, säger han till SR Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!