Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tele 2 kringgår Ipredlagen

Tele2:s VD Niclas Palmstierna. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Tele 2 kommer att förstöra alla användaruppgifter som kan komma att begäras ut enligt Ipredlagen. Den nya lagen innebär att det är frivilligt att lagra användaruppgifter, vilket Tele2 alltså inte kommer att göra.
- Vi lyssnar på våra kunder och värnar om deras integritet, säger Tele2:s VD Niclas Palmstierna.
Inget annat bredbandsbolag som Expressen.se talat med kommer dock att följa Tele2:s exempel.
Kan du tänka dig att byta bolag för att undvika att dina uppgifter lämnas ut?
Enligt Ipredlagen kan operatörer tvingas lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning. Men enligt den nuvaranda lagstiftningen är det frivilligt att lagra användaruppgifter och operatören Bahnhof har tidigare meddelat att de inte kommer att lagra uppgifter. Nu följer Tele2, som har cirka 600 000 bredbandskunder, efter.
- Våra kunder har starkt uttryckt att de inte vill att vi lagrar uppgifter om deras IP-adresser, och vi har valt att lyssna på dem. Våra kunders integritet är mycket viktigt för oss. Och jag anser inte att operatören ska vara som en polis, det är som att Posten skulle öppna alla paket för att kolla att det inte är något farligt i dem, säger Niclas Palmstierna som känner sig trygg med beslutet.
- Det står ingenstans i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte inte ska spara. Men skulle lagstiftningen förändras kommer vi givetvis att följa den.

Comhem väljer en annan väg

Ingen annan av de större bredbandsoperatörer Expressen.se talat med kommer dock att följa Tele2:s exempel.
- Vi värnar om säkerheten för våra kunder och kommer att fortsätta att spara uppgifter om IP-nummer en kortare tid. Detta för att skydda våra kunder från spam och liknande, säger Maria Stråhle, pressansvarig på Comhem.

... precis som Bredbandsbolaget

Säkerhetsaspekten är också skälet som Georgi Ganev, vd för Bredbandsbolaget, anger till varför företaget kommer att fortsätta spara kundernas IP-adresser:
- Vår primära uppgift är att är att tillhandahålla ett säkert nät, vilket våra kunder uppskattar. Vi lagrar också uppgifterna under en kort period, tre veckor.
Inte heller på Telia kommer man att göra som Bahnhof och Tele2 gjort.
- För att upprätthålla säkerheten och ha ett tryggt nät kommer vi fortsätta att lagra dessa uppgifter under en kortare period.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!