Tekniken skulle rädda liv – sex av åtta dog

Omtvistad. Karolinskakirurgen Paolo Macchiarinis teknik att operera in luftstrupar av plast beskrevs som ett banbrytande medicinskt framsteg som skulle rädda tusentals liv. I stället har flera patienter dött och Macchiarini utreds av polis.
Foto: Conan Fitzpatrick/SVT
Stjärnvärvning. Visionären Paolo Macchiarini skulle bli en fjäder i hatten för Karolinska. "Vi försöker skapa nya organ - som Frankenstein", säger han i dokumentären.
Foto: Lisa Mattisson
Banbrytande. Metoden att operera luftstrupar av plast beskrevs som banbrytande.
Foto: SVT
Utreds. Åklagare har kallat in en oberoende expert för att granska Macchiarini och hans forskningsmiljoner har dragits in. Ingen av hans operationer har lyckats.
Foto: SVT

Karolinskakirurgen Paolo Macchiarinis teknik att operera in konstgjorda luftstrupar skulle rädda tusentals liv.

I stället dog patienter, polis och åklagare utreder fallet och forskningsmiljoner har dragits in.

Paolo Macchiarini anklagas dessutom för att ha förfalskat sitt CV och ljugit om allt från äktenskap och till påstådd vänskap med påven. Nu granskar SVT Dokument inifrån Karolinskas "superkirurg" .

– Ingen av operationerna har lyckats. Frågan är om hans experiment på människor är etiskt försvarbara, säger producenten Bosse Lindquist.

Värvningen av den världskände och visionäre kirurgen skulle bli en fjäder i hatten för Karolinska institutet, KI. Paolo Macchiarinis metod att operera in luftstrupar av plast beskrevs som ett banbrytande medicinskt framsteg. Tusentals liv skulle räddas med denna "framtidens medicin".

– Vi försöker skapa nya organ - som Frankenstein, säger Paolo Macchiarini i SVT Dokument inifrån som sänds på onsdag kväll den 13 januari.

Tre patienter opererades på Karolinska Sjukhuset med de nya plaststruparna. Av dessa är två i dag döda. Totalt har åtta patienter runtom i världen opererats med Macchiarinis nya metod. Av dessa åtta lever bara två. Men de är båda svårt sjuka och väntar på nya operationer som möjligen kan rädda deras liv. Plaststruparna har inte fungerat.

"En fascinerande människa"

I en serie om tre delar granskar SVT:s dokumentärredaktion Karolinskas superkirurg och hans experimentoperationer.

– Det är en fascinerande människa. Han försöker lösa ett av mänskligheten och medicinens största problem. Men frågan är om han alltid använder de metoder som bör användas? säger dokumentärfilmaren Bosse Lindquist. Han är en av få journalister som Paolo Macchiarini pratar med. När rapporteringen var positiv älskade Paolo Macchiarini media. Men sen det började storma kring honom har han duckat för journalisternas frågor.

I första delen av dokumentärserien avslöjas att Paolo Macchiarini redan efter första operationen såg stora problem med den konstgjorda luftstrupen, att plasten i inte fungerade som tänkt.

– Plasten var för hård, och inte ett optimalt material. Ändå gick han vidare med operationerna, fortsatte utveckla materialet, säger Bosse Lindquist.

Andra läkare, även Macchiarinis nära kollegor, har anmält honom för forskningsfusk, för otillåtna ingrepp och att ha äventyrat patienternas säkerhet.

– Om jag måste välja mellan en luftstrupstransplantation och exekutionspatrull skulle jag välja det senare alternativet. Det är det minst smärtsamma sättet att avrättas på, säger professor Pierre Delaere i dokumentären.

Polisanmälde operationerna

KI självt har friat sin egen superstjärna från fuskanklagelser och hävdar att operationerna var sjukvård i syfte att rädda liv.

Men Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg polisanmälde operationerna. Det pågår just nu en polisutredning om vållande till annans död och kroppsskada.

I december beslutade åklagaren att kalla in en oberoende expertgrupp för att granska fallet. Miljoner till Macchiarinis forskning har dragits in.

Och SVT är inte de enda som granskar Paolo Macchiarini. I en lång artikel i Vanity fair anklagas kirurgen för att ha ljugit om det mesta för en kvinnlig reporter han lovat att gifta sig med.

Ljög om jobb och fru

Bland annat ska Macchiarini undanhållit att han är gift med en annan kvinna och påstått att han var personlig läkare till den amerikanska presidenten Barack Obama, Bill och Hillary Clinton, den japanske kejsaren Akihito och påven.

Han ska också ha ljugit om professorstjänster och andra utbildningar. KI har nu startat en utredning för att granska om Macchiarinis CV stämmer, men vet inte när utredningen är klar.

Expressen har förgäves sökt Paolo Macchiarini för en kommentar. KI:s ledning vill inte kommentera SVT:s dokumentär ännu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.