Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teknikalitet i lagen gör att Sheikh, 29, utvisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sheikh, 29, kom till Sverige för fem år sedan. Nu ska han utvisas – på grund av en teknikalitet i lagen.
Foto: Privat

Sheikh, 29, kom från Bangladesh till Sverige för fem år sedan.

Han fick arbets- och uppehållstillstånd tills vidare och har slitit för att klara sig.

– Han har inte legat samhället till last och inte tagit emot en enda krona i bidrag, säger hans arbetsgivare Eva Björklund Persson.

Nu ska Sheikh utvisas – på grund av en teknikalitet i lagen.

Eva Björklund Persson driver en restaurangrörelse, bland annat restaurangen i Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm.

Där har Sheikh jobbat upp sig från diskare till allt-i-allo och pratar redan flytande svenska.

Sheikh skulle ha struntat i svenskundervisningen – då hade det inte funnits något utvisningshot hängande över honom. Eva Björklund Persson, som har gått ut på Facebook och berättat, i hopp om ändring av beslutet, säger till Expressen:

– Sheikh fick det tillfälliga arbets- och uppehållstillståndet under förutsättning att han skulle ha en arbetsgivare som betalade honom minst 13 000 kronor i månaden – allt för att han inte skulle ligga samhället till last.

– Vi gav honom arbetet och han började som diskare eftersom han till en början inte kunde tala svenska.

Moment 22

– Men för två år sedan ville han lära sig svenska flytande och började plugga. Det innebar att han gick ner i arbetstid och tjänade 1 900 kronor mindre i månaden – vilket han kompenserade genom att jobba extra på Posten och sortera post. Han behövde alltså fortfarande inte ta emot en enda krona i bidrag.

– På grund av extrajobbet på Posten har Sheikh hamnat i ett Moment 22-förhållande. På grund av en teknikalitet i lagen ska han utvisas. Orsaken är att det i lagen står att han bara får ha e n arbetsgivare och nu hade han alltså t v å eftersom han jobbade extra på posten.

"Oerhört tragiskt"

Utvisningsbeslutet har överklagats och nu ska det överprövas av Migrationsöverdomstolen.

– Det är oerhört tragiskt för en människa som har arbetat så hårt, lärt sig flytande svenska och som inte tagit emot en enda krona i bidrag, säger Eva Björklund Persson.

Migrationsverkets Sophia Öhvall Lindberg säger:

– Det är faktiskt så som lagen fungerar och det är politikerna och inte Migrationsverket som bestämt att det ska vara så. När det gäller arbetstillstånd får man bara ha en arbetsgivare.

Om Sheikh blir utvisad – ligger det honom till last att han formellt sett brutit mot lagen när/om han ansöker om arbets- och uppehållstillstånd igen?

– Jag tror inte det, men jag kan inte säga säkert, säger Sophia Öhvall Lindberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.