TEKNIKAKUTEN Del 11: Hitta rätt dator

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Strid ström. Nu till jul översköljs vi med det ena erbjudandet mer fantastiskt än det andra. Men vilken bärbar dator ska man välja? Läs Teknikakuten och anpassa ditt köp efter dina behov. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: Christian Örnberg

Designat, färgglatt, stilrent, enkelt, litet och stort. 

Varianterna är oändliga när det gäller bärbara datorer. Men det är bara du som bestämmer över ditt eget val. Välj personligt - efter det som passar just dig!

Det finns en del ord och uttryck att känna igen. De är inte många, men de är viktiga. Ta med listan när du ska handla om du är osäker.

  GIGABYTE (GB)

 -Ett värde som enkelt uttryckt beskriver hur mycket utrymme du har i din dator.


 HÅRDDISK

 - Själva platsen för lagringen av all information du har i din dator. Storleken mäts i gigabyte.


MINNE

- Viktigt att tänka igenom innan du köper datorn är hur mycket du tänkt använda den. Om du bara skickar lite mejl och surfar så behöver du inte så mycket minne. Men med mer minne kan du ha flera program i gång samtidigt och datorn blir snabbare. Den som gillar att spela spel behöver mer minne, liksom den som vill kunna lagra mycket på sin dator.

 Men – var inte för snål mot dig själv! Det kan ändå vara skönt att kunna ha några program öppna samtidigt, ladda ner lite musik och vad det nu kan tänkas vara.


BATTERITID

- Framför allt viktigt om du tänkt ha med dig datorn mycket på resor. Men om du nästan alltid har tillgång till strömuttag när du sitter vid datorn bör inte detta vara ett avgörande köpargument för dig. Då kanske någon eller ett par timmars batteritid räcker gott och väl.


SKÄRM

- ”Kolla vilken stor skärm!” säger säljaren och du lockas att lägga några tusenlappar extra. Men stor skärm   är inte alltid självklart det bästa.     För den som ska bära runt en del på datorn kan det bli jobbigt om den        är för stor.


INBYGGT 3G-MODEM

- Gör att du slipper ”plastgrejen” som du pluggar in i datorn om du använder mobilt bredband, du sätter bara in simkortet och surfar. Smidigt om du vill köra mobilt men helt onödigt om du alltid sitter hemma och surfar på ditt fasta bredband.


NETBOOK

- En mindre modell av bärbar dator som blivit mycket populär på kort tid. Väger ofta bara runt ett kilo. Mindre minne, hårddisk och andra finesser men ofta billig och bra som enkel surfdator och ”skrivmaskin”.

 Fyra bärbara modeller att jämföra med. 

 DESIGNDATORN

- HP Mini 110.  HP har i höst satsat på denna lilla designade netbook, där holländske designern Tord Boontje har utformat blommönstret som kännetecknar den här modellen. Innehåller nya operativsystemet Windows 7. En liten, nätt dator som är basic i sig själv men med det lilla extra i utseendet.

 - Pris: 4 439 kronor, inklusive designad matchande väska och datormus.


RESEDATORN

- Samsung X420.  Ny modell från Samsung med nio timmars batteritid. En riktigt tunn dator som bara väger 1,76 kilo. Passar utmärkt för dig som reser mycket och gärna tar med dig datorn.

 - Pris: cirka 7 000 kronor.


BASICDATORN

- Dell Inspiron. Dator som gott och väl klarar av de vardagliga göromålen. 

 - Pris: Finns från cirka 5 000 kronor och uppåt beroende på hur stor skärm du vill ha, bland annat. Finns flera färger att välja bland vilket är kul!


 COOLA DATORN

- MacBook Apple har just gett ut sin bärbara klassiker i ny utgåva, som är både tunn och lätt och har lång batteritid. Mac-datorerna är väldigt enkla att använda och har alla funktioner en vanlig användare kan tänkas behöva. Men priset ligger generellt sett högre än PC-datorerna. Ett plus är att du slipper oroa dig för PC-virus.

 - Pris: Från cirka 10 000 kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.