Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells tvivel om svenska strategin

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sverige har valt en annorlunda väg mot i princip alla andra länder i världen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Gång på gång har Anders Tegnell tvingats försvara strategin – och nu medger statsepidemiologen att det funnits tvivel.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har valt en annorlunda väg mot i princip alla andra länder i världen.

Gång på gång har Anders Tegnell tvingats försvara strategin – men nu medger statsepidemiologen att det finns tvivel.

– Jag är inte alls övertygad. Vi funderar ständigt på det här på myndigheten. Vad kan vi göra bättre och vad kan vi skruva på? Det måste man göra hela tiden för det kommer ständigt ny information och nya utmaningar, säger han till Aftonbladet.

På fredagen hade 2 653 personer bekräftats döda i Sverige, en ökning med 63 dödsfall sedan gårdagen. De svenska dödstalen har ofta jämförts med de nordiska grannländerna. 

Donald Trump har vid flera tillfällen använt Sverige som ett dåligt exempel och flera av världens största medier har rapporterat om Sveriges öppna coronastrategi.

I en längre intervju svarar nu Anders Tegnell på om han är ”rädd för att” Sverige valt fel väg.

– Nej, men jag är väldigt medveten om det. Jag har jobbat med det här i ganska många år och ibland blir det bra och ibland blir det inte så bra. Jag tror att det viktigaste hela tiden är att försöka göra det så bra som man kan, med den kunskap vi har och de verktyg man har på plats. Och hela tiden vara ödmjuk för att man kan behöva ändra sig, säger han till Aftonbladet.

Även om Sverige fått hård kritik har opinionen börjat svänga något de senaste veckorna. Och i onsdags hävdade WHO att Sverige kan ”representera en framtida modell”.

Men Tegnell är inte helt säker på att Sveriges väg är rätt. 

– Jag är inte alls övertygad. Vi funderar ständigt på det här på myndigheten. Vad kan vi göra bättre och vad kan vi skruva på? Det måste man göra hela tiden för det kommer ständigt ny information och nya utmaningar, säger han till tidningen.

Semester i Sverige

De som följt Folkhälsomyndigheternas presskonferenser klockan 14 på vardagar vet att myndigheten uppmanar till social distansering, att tvätta händerna ofta och att begränsa sitt resande.

Just att komma i väg längtar Anders Tegnell extra mycket till. I intervjun med Aftonbladet avslöjar han sina planer efter pandemin:

– Att få åka bort någonstans på en långsemester.

Den semester som statsepidemiologen tar ut i år – för det räknar han med – ser ut att bli på hemmaplan i Vreta kloster utanför Linköping där han bor med sin hustru.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Se också:

Här bjuder sjukvårdspersonalen på en dans för att sprida lite glädje trots den tuffa situationen.
Fick flera frågor i ”Aktuellt” om bland annat smittspridningen.
Så kämpar man för att få fram preparatet i USA.
Niklas Svensson i stor specialsändning om covid-19 – med fokus på politiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.