Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells varning efter att kändisar erbjudits vaccin

Enligt Fredrik Wikingsson har han och andra kändisar har erbjudits att vaccineras i förtid. Så här säger Tegnell.
”Man har ju inte aning om vad det är för typ av vaccin man får. Det kan vara allt från koksalt till farliga substanser”, säger Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN
Tv-profilen Fredrik Wikingsson säger i sin podcast att han och flera andra kändisar har erbjudits att vaccineras mot covid-19 i förtid.
Foto: STINA STJERNKVIST
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tv-profilen Fredrik Wikingsson säger i sin podcast att han och flera andra kändisar har erbjudits att vaccineras mot covid-19 i förtid.

Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell uppgifterna – och varnar:

– Man har ju inte aning om vad det är för typ av vaccin man får. Det kan vara allt från koksalt till farliga substanser.

Nyheten från Fredrik Wikingsson fick stor uppmärksamhet i flera medier på torsdagen. I podcasten Kanal 5-profilen har tillsammans med Filip Hammar berättade han att en vän ringde och sa att ”på söndag händer det en liten grej här”:

– Det är ett gäng kända människor som ska filmas när de vaccineras för att visa folk att det här inte är farligt.

Vidare säger Wikingsson att direkt tackade nej:

– Alltså jag reagerade så starkt och sa bara att det här går inte. Så det rann snabbt ut i sanden och personen vill inte prata om det mer, så jag vet inte, blir svaret.

Tegnells varning: ”Farliga substanser”

Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell uppgifterna.

– Jag har väldigt svårt att se vem som skulle kunna ha erbjudit dem något sådant. Det finns ingen parallell marknad för vaccinet i Sverige, säger han.

Han skickar också en varning till de som kan tänkas få liknande erbjudanden:

– Fick jag själv ett sådant erbjudande skulle jag vara väldigt tveksam, och väldigt noggrann med att försöka kontrollera vem det är som kommit åt det … det är inte möjligt om man följer det regelverket som finns.

– Man har ju inte aning om vad det är för typ av vaccin man får. Det kan vara allt från koksalt till till och med farliga substanser man får på det viset.

Uppmaningen till de som eventuellt får ett erbjudande är alltså: Tacka nej?

– Ja, väl uttryckt.

Även Leif GW har erbjudits vaccin

Det är inte första gången det kommer uppgifter om kända personer som erbjudits gå före i vaccinkön. Professor Leif GW Persson har tidigare berättat om ett liknande erbjudande.

Även då var reaktionen från myndigheterna: Det borde inte vara möjligt. Vaccinen får bara köpas in av Folkhälsomyndigheten, meddelade Virve Reiman-Suijkerbuijk, chef över enheten inspektion av industri och sjukvård på Läkemedelsverket.

– Jag fick inte intrycket att det var illegalt. Kan det vara så enkelt att de köpt det innan EU-avtalet har tecknats? Jag vet inte, sa Leif GW Persson då.

Efter att han meddelats att det var olagligt sa han att han inte längre var intresserad.

Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus svara på varför antikroppstestet kan visa negativt trots att man har blivit vaccinerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.