Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnells kritik mot ”Framgångspodden”

Alexander Pärleros.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Anders Tegnell.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Framgångspoddens” diskussion om coronavaccinen får stor uppmärksamhet och kritik.

Nu ger statsepidemiolog Anders Tegnell sin bild om uttalandet om att det fuskats i vaccinforskningen.

– Det är en väldigt allvarlig anklagelse som dessutom är helt felaktig, säger han.

I det senaste avsnittet av Alexander Pärleros ”Framgångspodden” har hjärnforskaren Katarina Gospic bjudits in. Hon menar bland annat att forskningen kring coronavaccinen gått felaktigt till, och ifrågasätter vaccinens effektivitet.

Katarina Gospic säger till Aftonbladet att det som diskuteras i podden inte är ”svart eller vitt”.

– Media driver endast ett narrativ och de som inte håller med narrativet har censurerats. Jag och Alex vill värna om demokratiska fri- och rättigheter utan att bli censurerade, bli kallad foliehatt eller antivaxxare.

När podden släpptes skrev Alexander Pärleros också på sin Instagram att det inte varit en självklarhet att släppa avsnittet:

”Vet att det är att hoppa in i en eld, en eld med mycket hat. Dock finns det en sida av mig som reagerar när den ser saker i samhället och känner att det är min plikt att ta dialogen andra inte vågar. Undanhållning av information av Sveriges politiker. Läkemedelsbolag fifflar och mörkar deras studier för att tjäna pengar.”

Senare raderade han inlägget där han använt ett klipp från ”Nyhetsmorgon” i sin framställning, och skrev:

”Kommer att plocka ner detta klipp nu med order från TV4.”

Tegnell: ”Jättestora studier”

Under torsdagens presskonferens fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågor från P3 Nyheter om podcastens uttalanden, som han kallar allvarliga.

– Det finns nog inget vaccin i världshistorien som det forskats så mycket på under så kort tid som det här vaccinet, eftersom det är så många som har fått det.

Tegnell menar att det det nog finns ”få andra läkemedel som vi har så bra kontroll på”:

– Både effekt och möjliga negativa effekter, det finns jättestora studier från många delar av världen som alla pekar konsekvent åt samma håll: Ett vaccin med väldigt bra skyddseffekt och med väldigt få biverkningar.

Den senaste tiden har det varit stora diskussioner kring Joe Rogans podcast och vilket ansvar Spotify har för desinformationen om vaccin han anses sprida. 

Både Folkhälsomyndigheten och MSB konstaterar att det inte är deras roll att granska innehåll i exempelvis poddar.

– Vi har inte myndigheter som agerar sanningsministerier och aktivt håller på och rättar. Utan vi försöker i vårt informationsarbete vara så transparenta och tydliga som möjligt och kommunicera på ett sätt så det kan granskas, säger Svante Werger vid MSB:s kommunikationsavdelning på pressträffen.

Se mer:

Politiska kommentatorn kommenterar restriktionerna i retroperspektiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.