Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells beröm om att Löfven syns: ”Väldigt bra”

Anders Tegnells prognos: Smittspridningen kan nå kulmen i december
Anders Tegnell är positiv till att fler aktörer kommunicerar budskap till allmänheten för att minska coronasmittan.
Foto: SVEN LINDWALL
Regeringen har tidigare kritiserats för att ha varit för tillbakadragna i hanteringen av pandemin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven och den övriga regeringen plus andra aktörer har varit mer synliga under pandemins andra våg jämfört med den första.

Något som enligt Anders Tegnell kan bidra till att minska smittan.

– Jag tror att det är väldigt bra att vi nu har många olika aktörer som säger samma sak, även på regional nivå, säger han i en intervju med SvD.

Regeringen har kritiserats för att ha varit tillbakadragna i hanteringen av coronapandemin i Sverige.

Men i takt med att smittspridningen har ökat på nytt efter sommaren, har regeringen under ledning av Stefan Löfven, och andra myndigheter och aktörer, synts på ett annat sätt.

Förra fredagen, tar Svenska Dagbladet som exempel, höll regeringen tre olika pressträffar där man presenterade nya åtgärder och vidhöll vikten av social distansering. I söndags höll Stefan Löfven ett tal till nationen där han gjorde samma sak: påminde det svenska folket om att hålla i, hålla ut.

– Under våren var det tidvis väldigt mycket Folkhälsomyndigheten. Jag tror att det är väldigt bra att vi nu har många olika aktörer som säger samma sak, säger Anders Tegnell till SvD.

Tegnell: Andra aktörer med ”på ett helt annat sätt”

Han menar att det är bra att också budskapen lyfts på regional och kommunal nivå – och att ”andra aktörer” inte varit lika synliga i början.

– Det är inte bara vi, utan också de andra aktörerna, som nu är med på ett helt annat sätt.

Folkhälsomyndighetens nuvarande prognos kan smittspridningen nå en topp i mitten av december, men på torsdagens presskonferens sa Anders Tegnell att:

– Vi ser möjligtvis en tendens att det kan brytas tidigare.

Han syftade då på att de restriktioner som införts, har gett effekt.

– Vi tror på de lokala insatserna. De har visat sig ha rätt stora effekter på hur mycket folk som är ute och rör på sig och hur mycket man jobbar hemifrån, säger han till SvD.

Karin Tegmark Wisell om när restriktionerna kan lättas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.