Tegnell vill stoppa fläktar på äldreboenden

Stadsepidemiologen tycker att fläktar bör undvikas i större folkgrupper.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fläktar bör undvikas i gemensamma ytor, enligt Folkhälsomyndigheten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN/ Leif R Jansson / TT NYHETSBYRÅN
Äldreboenden är särskilt utsatta för coronapandemin och värmeböljor.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Stina Hovmöller enhetschef på Socialstyrelsen.
Foto: Socialstyrelsen / Socialstyrelsen
Stadsepidemiologen vid en pressträff om coronaläget. Här på bild med Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mitt i en pandemi larmas det om höga temperaturer.

Äldreboenden pekas ut som särskilt utsatta och rekommendation går nu ut.

– Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

SMHI larmar om höga temperaturer i landet samtidigt som vi har en pågående coronapandemin. I den ansträngda situationen som vi nu befinner oss i väljer Folkhälsomyndigheten att gå ut med rekommendationer för hur man ska klara av värmeböljan.

En av aspekterna rör situationen på äldreboenden. 

”Denna sommar är det extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Tegnell: Fläktar viktiga

Sommar 2018 var varm och en av åtgärderna som vidtogs var att flera äldreboenden köpte in fläktar. Men enligt Folkhälsomyndigheten bör fläktar i gemensamma utrymmen undvikas på grund av smittrisken. Statsepidemiologen Anders Tegnell säger till Dagens Nyheter att ”vi vet inte än hur till exempel fläktarna sprider smittan”.

– Alla de här sakerna kräver långsiktig planering och det gäller att tänka förnuftigt. Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger han till DN.

Socialstyrelsens utvärdering från sommaren 2018 visade att kommuner hade det svårt att hantera flera kriser samtidigt, rapporterar TT.

– Myndighetens uppgifter visar också att ungefär 15 procent av alla kommuner saknar beredskapsplan för höga temperaturer på äldreboenden. Trots det är det svårt att dra några slutsatser kring vad en varm sommar kan innebära, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen, till TT.

Professorn och infektionsläkaren Björn Olsen om hur pandemin kommer att utveckla sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.