Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell uttalar sig om flyktingvågen

Statsepidemiologen förklarar: Det skulle krävas.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en lång artikel jämför ansedda Financial Times hur Sverige hanterat coronapandemin och flyktingvågen 2015.

De konstaterar att landets strategi sticker ut kraftigt i båda situationerna.

En av dem som intervjuas är Anders Tegnell som uttalar sig om flyktingmottagandet:

– Migrationskrisen var inte riktigt en kris.

I artikeln slår Financial Times fast att Sverige valde en annan väg än sina europeiska grannar både under flyktingvågen 2015 och coronakrisen 2020.

– Det är slående att Sverige har valt en väldigt annorlunda väg vid två internationella kriser de senaste fem åren, säger Nicholas Aylott, lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till Financial Times.

– Det är ett fall av äkta svensk exceptionalism.

Artikelförfattaren skriver att Sverige är en ”moralisk stormakt” som försöker ”agera rationellt” och uppfattar andra länders beslut som baserade på ”politiska uträkningar eller känslor”.

Vid sidan av namn som statsvetaren Jenny Madestam och DN-chefredaktören Peter Wolodarski intervjuas också Anders Tegnell.

Intervjun med statsepidemiologen gjordes i augusti, men publiceras först nu. Tegnell säger till Financial Times, apropå pandemin och flyktingkrisen, att ”oron kring båda kriserna kan vara överdriven”.

”Migrationskrisen var inte riktigt en kris”

– Migrationskrisen var inte riktigt en kris. Vi tog in personerna och, så klart, vi är inte det bästa landet i världen på att integrera dem, självklart, de är fortfarande ett problem. Men det är inte ett stort problem. Ekonomin fortsatte. Bostadssituationen ändrades inte jättemycket.

Tegnell tror att det kommer bli likadant med pandemin, skriver Financial Times.

– Det är jag ganska på det klara med.

När Expressen kontaktar statsepidemiologen om intervjun och varför han valt att uttala sig om flyktingkrisen 2015 och dess följder, säger han att han egentligen svarade om migrationens effekter på folkhälsan.

– Det blir alltid konstigt när man tar ut något ur en stor intervju. Vad det handlade om, det som vi diskuterade, var hur stor effekt den här typen av hälsokriser har på samhället på sikt.

– Då kan man ju säga att folkhälsan i Sverige inte ändrades nämnvärt efter flyktingkrisen.

– Om man rycker ut en enskild mening i en timslång intervju kan det ju bli jättekonstigt och låta som att jag försöker hävda att något inte har hänt.

”Långsiktigt så var det ingen kris”

Att Tegnell tog upp Sveriges ekonomi och bostadssituationen var för att de är viktiga för folkhälsan, menar han.

Till Financial Times sa Tegnell att bostadssituationen inte ändrades ”jättemycket”.

I Boverkets årliga bostadsmarknadsenkäter syns en tydlig förändring av bostadssituationen före och efter 2015 års migrationsvåg.

Antalet kommuner som uppgav underskott på bostäder var: 

156 år 2014 

183 år 2015 

240 år 2016 

255 år 2017

Därefter har antalet kommuner som uppger bostadsunderskott sjunkit till 212, vilket fortfarande är högt över 2014 års nivå.

Tänkte du, när du bestämde dig för att svara på frågan om flyktingkrisen, att det är en fråga där det råder delade meningar politiskt om man ska betrakta det som hände 2015 som en kris eller inte?

– Nej, men jag har inte sagt att det inte var en kris. Vad jag har uttalat mig om är de långsiktiga effekterna efteråt. Har det förändrat folkhälsan?

Du säger ju att ”det var inte riktigt en kris”.

– Ja, långsiktigt så var det ingen kris som påverkade oss. 

LÄS MER:
Riksrevisionen: Regeringens hantering av flyktingkrisen brast 

LÄS MER:
Flyktingkrisen efter ett år: ”Ingen var beredd” 

Se också:

Statsepidemiologen om att de håller på att lugna ned sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.