Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell trotsar WHO om munskydd: ”Inte rätt väg”

På tisdagens presskonferens kommenterade Anders Tegnell bland annat kraven från idrottsrörelsen.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens i slutet av juli.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Världshälsoorganisationen trycker allt hårdare på att munskydd bör användas i kampen mot Coronaviruset.

Samtidigt visar en ny studie från Karolinska institutet att skydden kan hämma smittspridningen.

Trots detta vägrar Folkhälsomyndigheten konsekvent att utfärda sådana rekommendationer.

– Vi måste komma ihåg att munskydd inte skyddar dig från att bli sjuk om du tillhör en riskgrupp, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

5 747 Coronarelaterade dödsfall har nu rapporterats i Sverige.

I veckan har Världshälsoorganisationen, WHO, lanserat en kampanj där människor världen över uppmanas skicka in bilder på sig själva när de bär munskydd. Tanken är att uppmuntra användningen av det omdebatterade skyddet.

– Som ett av de viktigaste redskapen i kampen mot viruset har munskyddet blivit en symbol för solidaritet, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagens presskonferens.

– Visa solidaritet genom att följa nationella rekommendationer och genom att bära munskydd. Oavsett om du tar hand om patienter eller närstående, åker i kollektivtrafiken eller handlar nödvändiga livsmedel.

På presskonferensen berättade Tedros Adhanom Ghebreyesus att han själv alltid har med sig ett munskydd som han tar på när han befinner sig på platser med mycket folk. 

– Genom att ha på dig munskydd skickar du ett kraftfullt budskap till människorna omkring dig: Att vi sitter i samma båt.

FHM vägrar – trots nya studien

Enligt en studie som bland annat koordinerats av Karolinska institutet kan munskydd av tyg minska smittspridningen. Forskarna menar att resultatet, som publicerades på måndagen, stöder användningen av munskydd som en åtgärd i kampen mot viruset.

Trots studiens resultat väljer Folkhälsomyndigheten att även fortsättningsvis undvika att utfärda allmänna rekommendationer om att svenskar bör använda munskydd.  Det bekräftade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Kan aktualiseras i framtiden

– Den rapporten liknar de som kommit tidigare, att de kan stoppa droppsmitta i viss mån, men om det har en effekt på smittspridningen i samhället, det vet man inte.

Däremot kan munskydd aktualiseras som en åtgärd mot smittspridning om de svenska siffrorna vänder uppåt igen.

– Men i Sverige har vi ett sjunkande antal fall och att då addera munskydd är kanske inte rätt väg. Men om vi ser nya problem kommer vi att titta på munskydd liksom andra åtgärder. Vi måste komma ihåg att munskydd inte skyddar dig från att bli sjuk om du tillhör en riskgrupp, det är inte ett säkert sätt att se på det, sa Anders Tegnell.

Debi Patterson tvingades uppsöka vård efter att ha blivit smittad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.