Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell tror inte svenskar portas från andra länder

Lottie Knutson om att turister från Sverige inte är välkomna när Cypern öppnar upp.
Anders Tegnell tror inte turismländer inom EU kommer att kunna porta svenskar.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turistorten Protaras i sydöstra Cypern.
Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenskar får inte röra sig fritt till Danmark trots att danskar får komma hit – och Cypern portar svenskar när man öppnar upp gränserna den 9 juni. 

Anders Tegnell tror inte att EU-länder kommer kunna hindra svenskar från att resa in. 

– Vi har inte sett att det blivit så i praktiken än, säger han i TV4:s ”Efter fem”

Danskar kan resa fritt in i Sverige över Öresundsbron – men svenskar får inte göra detsamma till grannlandet. 

I helgen gick turismmagneten Cypern ut och berättade att de öppnar gränserna den 9 juni – men inte för svenskar. 

Tegnell: ”Vi får se vart det landar”

Portningen av svenskar beror på Sveriges coronastrategi som med sina liberala restriktioner sticker ut från samtliga EU-länders smitthantering. 

Att svenskar verkligen kommer portas från att resa till turistorter i Europa är något som statsepidemiolog Anders Tegnell förhåller sig skeptisk till. 

– Vi har inte sett att det blivit så i praktiken än. Så vi får väl se var det landar. Jag har lite svårt att tro att vi ska behöva komma dit. Det finns ju väldigt tydliga regler inom EU som ska förhindra sådant. Vi är ju en gemensam marknad på olika sätt, inte minst vad gäller resande, säger Anders Tegnell i en intervju med Tilde de Paula Eby i TV4:s ”Efter fem”.  

Resproffset och tidigare kommunikationsdirektören på Fritidsresor, Lottie Knutson, är dock orolig att fler länder kommer följa Cyperns exempel. 

– Det är ju klart att om allt fler länder stänger gränserna till Sverige så har ju inte SAS och andra charterflygen någonstans att köra. Då blir vi automatiskt bestraffade och isolerade inom landet, trots att Sverige har öppna gränser inom hela EU, har hon tidigare sagt till Expressen. 

”Det är så den här smittan flyttar sig från land till land”

Anders Tegnell menar också att Cypern och andra länder som skulle vilja förbjuda svenskar att resa in tänker fel i smitthanteringen. 

– Hur kom smittan hit till Sverige? Den kom inte hit med resenärer utan med svenskar som varit utomlands och blivit smittade, och sedan kom hem och spred smittan vidare. Jag tror det är en viktig lärdom att ha med sig. Det kommer alltså inte att vara svenskar som sprider smittan från Sverige till andra länder, utan möjligen kommer det vara någon som kommer hit och tar med sig smittan hem. Det är så den här smittan flyttar sig från land till land, säger Anders Tegnell till TV4. 

Utrikesminister Ann Linde (S) har kallat Cyperns agerande ”problematiskt” och sagt sig förstå att svenskar blir arga och frustrerade av att förbjudas resa in. 

Tegnell: ”Lite tråkigt att man inte gör en djupare analys”

Programledare Tilde de Paula Eby frågar om Anders Tegnell känner sig förolämpad över Cyperns agerande. 

– Inte förolämpad, men jag tycker det är lite tråkigt att man inte gör en djupare analys av var de egentliga riskerna ligger. För det tycker jag faktiskt att vi är skyldiga varandra inom en gemensam gemenskap som EU. Och det pågår mycket diskussioner på gemensam EU-nivå hur man ska hantera den här situationen under sommaren. För det är ju extremt viktigt, inte minst för länderna i södra Europa , att man kan få i gång turismindustrin igen. Så någon form av lösning kommer säkert att komma, säger Anders Tegnell. 

Lottie Knutson berättar om vilka faktorer som avgör när du kan resa utomlands: ”Skulle inte tveka”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.