Tegnell: Troligt med tredje dos nästa år

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Runtom i Europa och världen höjs röster för att erbjuda en tredje dos coronavaccin redan till hösten. 

Folkhälsomyndigheten har öppnat för ett sådant beslut till hösten, men menar att det inte är prioriterat i dagsläget. Under nästa år däremot kan den breda allmänheten erbjudas en tredje dos.

– Det viktiga just nu är att nå de som inte är vaccinerade alls. Det är det som ska prioriteras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På måndagen beslutade de tyska hälsoministrarna att erbjuda en så kallad ”booster-dos” coronavaccin till personer i riskgrupp redan från 1 september. Tyskland följde således i både Storbritannien och Israels fotspår – britterna kommer erbjuda en tredje dos till totalt 32 miljoner invånare, enligt The Telegraph.

Folkhälsomyndigheten öppnar i ett pressmeddelande för ett liknande beslut – men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det inte är prioriterat i nuläget.

– Just nu finns inte så mycket som talar för det. Även om vi så klart måste vara förberedda på det. Vi vet att immuniteten inte kommer vara för evigt, men när det sker och man måste ge en ny dos det vet vi inte än, säger han.

– De här grupperna har ingen större risk för genombrottsinfektion sex månader efteråt än vad de hade en månad efter vaccinering.

Statsepidemiologen menar att beslutet från Tyskland, Storbritannien och Israel inte föranleder ett hastigt framtaget besked i frågan i Sverige.

– Det är några enstaka länder i världen som gjort det här, de allra flest har inte det. Det viktiga just nu är att nå de som inte är vaccinerade alls, det är det som ska prioriteras.

I pressmeddelandet från FHM skriver de att en tredje dos för den breda allmänheten kan bli aktuell nästa år.

Tegnell: Tror inte barnen behöver vaccineras

I Tyskland beslutade hälsoministrarna på måndagen även om att vaccinera barn och unga över 12 år. Folkhälsomyndigheten planerar i nuläget inte för ett liknande beslut.

– Vi har inte vaccin tillgängligt för de grupperna eftersom det är andra grupper som är prioriterade nu, säger Tegnell.

– Det finns fortfarande ganska lite data vad gäller effekter och säkerhet för de grupperna. Dessutom är vi inte helt övertygade om att man behöver vaccinera de grupperna för att få ner smittspridningen, fortsätter han.

Vad gör att ni inte är övertygade om det?

– Det finns en del som talar för att en hög vaccinationstäckning bland äldre personer kommer begränsa smittan så kraftigt att det inte blir några fall även bland personer som inte är vaccinerade, som yngre eller personer som inte kan vaccineras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vaccinsamordnare Richard Bergström har i en tidigare intervju med DN uttryckt att det är praktiskt möjligt att erbjuda en tredje dos vaccin redan till hösten.

– Vi har doser så det räcker för att hantera boostermarknaden. Det blir inga problem att hantera om en tredje dos blir aktuellt, säger han.

Tegnell: Viktigt att många vaccineras innan hösten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.