Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Svenska strategin inte bakom höga dödstal

Hör Anders Tegnell om risken för en andra våg i Sverige.
Anders Tegnell menar att det ”definitivt” inte finns något nära samband mellan Sveriges coronastrategi och de höga dödstalen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning där många covid-patienter har vårdats.Foto: OLLE SPORRONG

Den svenska strategin har ”inget nära samband” med Sveriges nära 6 000 dödsfall i covid-19. 

Den slutsatsen drar Anders Tegnell i en intervju med fransk tv. 

– Det finns definitivt inget nära samband mellan strategin och antalet döda, säger Tegnell enligt TT.  

Under fredagen gav statsepidemiolog Anders Tegnell en intervju till France24 där han tillbakavisar att den svenska strategin, som till en början var betydligt mer liberal än andra länders, har något samband med att så många har avlidit av viruset i Sverige. 

Anders Tegnell: ”Det finns inget tydligt samband”

Under söndagen hade Folkhälsomyndigheten rapporterat 5 846 dödsfall till följd av covid-19. Mångdubbelt fler än våra nordiska grannländer som har haft tuffare restriktioner. 

– Med samma strategi som vi haft hela tiden har vi sedan två tre månader tillbaka nästan inte haft några nya fall alls inom äldreomsorgen. Dödsfallen har också varit väldigt få under en längre tid, så det finns definitivt inget nära samband mellan strategin och antalet döda. Jag säger inte att det inte finns något samband alls, men det finns inget tydligt samband, säger Anders Tegnell till France24, rapporterar TT. 

Anders Tegnell menar att orsaken till Sveriges höga dödstal beror på andra orsaker än strategin – och att det inte går att jämföra med de nordiska grannländerna. 

– Sverige hade en mycket kraftig epidemi väldigt tidigt, mycket kraftigare än våra grannländer. Det blev en väldigt tung början och det gjorde att vår pandemi påminde påminde mer om den i Storbritannien och Frankrike, och inte går att jämföra med den i Norge och Finland, säger Tegnell och tar även upp äldreboendena: 

”Betyder inte att strategin i sig var felaktig”

– Den höga dödligheten hänger starkt samman med våra äldreboenden som hade svagheter. Inte alla äldreboenden, men på en del platser, vilket möjliggjorde för sjukdomen att få fäste och spridas. 

När reportern, med hänvisning till de höga dödstalen, undrar om något ändå måste ha gått fel svarar Tegnell: 

– Självfallet, när 5 800 personer har dött. Det var definitivt inget vi väntade oss, planerade för eller hoppades på. Så definitivt har något gått fel, men det betyder inte att strategin i sig var felaktig, säger Anders Tegnell till France24, rapporterar TT. 

Jonas berättar om sin 14 veckor svåra kamp mot coronaviruset på olika vårdavdelningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.