Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Smittan sker till stor del inte i kollektivtrafiken

Därför sattes inte åtgärderna in tidigare.
Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under Folkhälsomyndighetens pressträff kunde det tolkas som att Anders Tegnell öppnade för att munskydd kan vara lämpligt på vissa arbetsplatser.

Men enligt statsepidemiologen har uttalandet övertolkats.

– Munskydd är inte räddningen vi lutar oss mot, säger Anders Tegnell

Frågan om munskydd har varit en diskussionsfråga i Sverige sedan starten på coronapandemin. Trots påtryckningar om rekommendationer, senast i raden från Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupp, har Folkhälsomyndighetens hållning varit densamma – underlaget är för osäkert.

Men under Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen såg Anders Tegnell ut öppna dörren för att användning av munskydd på arbetsplatser kan vara en lämplig åtgärd för att begränsa smittspridningen. 

– Den definition som finns på detta om vad som är riskfyllda kontakter har man pratat om 1-2 meter i 15 minuter, sa Tegnell. 

Anders Tegnell om munskydd: ”Det var bara en diskussion”

Men att det skulle vara tal om en ändrad uppfattning i frågan slår Anders Tegnell tillbaka mot. Till Expressen utvecklar han sitt svar som han menar enbart handlade om en definition.

– Det var övertolkat, det var bara en diskussion om kontakter. Vad jag sa är att bland annat WHO har 1-2 meter under 15 minuter som en definition för att kunna spåra eventuella kontakter vid en smitta. Ska man överhuvudtaget kunna jobba med smittspårning måste man ha en definition.

Vad baserar de den definitionen på?

– Det är en bra fråga, stora organisationer försöker göra en rimlig tolkning av den data som finns. Man har lagt nivån där, för att man måste kunna säga någonting. Man kan inte smittspåra alla utan måste lägga gränsen någonstans. 

Så det är enbart en definition?

– Ja, man har det för att se vilka man varit i kontakt med, som en ram. Det går inte att göra försök på det här för att se exakt över vilka avstånd och vilken tid som smitta sker.

Arbetsplatser står för omkring en tredjedel av smittspridningen i samhället. Men enligt Tegnell finns det andra åtgärder som gör mer nytta än munskyddet.

– Först om främst rekommenderar vi att man jobbar hemma. Men på arbetsplatserna handlar det mer om att hålla avstånd, fikarummet bland annat, och ha en god hygien. Jag tror vi alla ser att det i länder som har krav på munskydd pågår det fortfarande en stark smittspridning. Munskydd är inte räddningen vi lutar oss mot, säger Tegnell.

”Det är en ständig bedömning”

Trots råd om hemmaarbete och minskade aktiviteter har det fortsatt rapporterats om trängsel på bussar och tåg på flera håll i landet. Sedan i somras har samtliga nordiska grannländer infört antingen krav eller rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Anders Tegnell ser ingen poäng i att Sverige ska följa efter.  

– Ser man på våra nordiska grannländer så har det inte gjorts någon utvärdering av detta, och det går inte att se några effekter av detta. De få studier som finns talar för att att det är en liten del, 4-5 procent, av smittspridningen som sker i kollektivtrafiken. 

Så inga rekommendationer om munskydd är aktuella?

– Inte i nuläget, men det är ständig bedömning vi gör med regionerna för att se om det är värt en insats.

Stort sug efter munskydd

Hör Apoteas vd om den stora efterfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.