Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Ser mållinjen – i maj vänder det

Åldersgränsen ligger kvar för Astra Zeneca – yngre får annat vaccin
”Det här var den vecka när det kunde börja vika nedåt, men det beror helt och hållet på att vi inte blir ännu oförsiktigare nu, att vi håller avstånd och håller oss hemma så mycket som möjligt”, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Aftonbladet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS

Efter larmet om extremt tryck inom intensivvården ser statsepidemiolog Anders Tegnell en ljusning – och menar att smittan kan vända i mitten på maj.

Han får medhåll av virologiprofessorn Niklas Arnberg.

– Det är min övertygelse, säger han.

Under gårdagen beskrev Socialstyrelsen hur kurvan går ”rakt uppåt” kring antalet inlagda inom intensiven. 

Regionerna vittnar om att de tror att det kommer fortsätta, på grund av smittspridningen som varit.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan vända inom tre veckor, ”framåt mitten på maj”.

– Det vore tråkigt att snubbla nu och få stora skador på samhälle och sjukvård när en liten tid till med att hålla avstånd skulle göra så stor skillnad, säger han till Aftonbladet. 

”Så här var det även förra året”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma spår. Han tror att smittspridningen kommer att klinga av med början under maj månad och fortsätta neråt under juni och juli, eftersom viruset sprids mer effektivt när det är kallt.

– Vi är nog på toppen just nu. Det är möjligt att det blir någon vecka till eller två med en liten ökning, men inte mycket. Sedan kommer det att vända.

Du verkar ganska trygg i det?

– Ja, faktiskt. Jag skulle nog säga det. Det går ju inte att säga helt säkert eftersom vi inte vet allt om de nya varianterna och deras egenskaper, men det är min övertygelse utifrån vad vi vet av andra så kallade säsongscoronavirus. Så här var det även förra året med det nya coronaviruset, det minskade på stora delar av norra halvklotet då.

Han tror att faktorer som trötthet kring restriktioner och mer smittsamma mutationer också kommer att få mindre betydelse på grund av det varmare vädret och högre immunitet i befolkningen. 

Svaret om andra varmare länder

Arnberg menar att andra länder som haft en hög smittspridning trots varmare klimat troligen påverkas mer än Sverige av andra faktorer som demografi, särskilt trångboddhet och befolkningstäthet, men även sämre välfärdssystem, vilket inte möjliggör för människor att vara i karantän på samma sätt som för oss.

– Om de här andra länderna hade legat där vi ligger geografiskt så hade de förmodligen haft ännu mera smittspridning.

Anders Tegnell säger till Aftonbladet:

– Vi har kämpat med det här i mer än ett år och det vore väldigt tråkigt om vi snubblade när vi nu kan se mållinjen framför oss – när så pass många kommer att börja bli vaccinerade och vi kan få kontroll på pandemin.

Se också:

De under 65 som fått vaccinet får annat vaccin som andra dos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.