Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Ser framför mig hur Greta Thunberg har det

Statsepidemiologen tacksam för hyllningar, blommor och bra tips.
Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 63-årige statsepidemiologen har på kort tid blivit en av de mest omtalade personerna i Sverige. 

Anders Tegnell säger att han inte är orolig för att drabbas av corona – och berättar för Expressen om näthatet. 

– Jag kan se framför mig hur personer som Greta Thunberg och andra har det ständigt.

Stanna hemma om du kan, även om du bara känner dig lite sjuk.  

Själv har Anders Tegnell inte haft några symtom. Han har fortsatt jobba som vanligt, och säger att han inte heller känner någon oro över att drabbas av viruset. 

– Jag tillhör en grupp där det har varit extremt sällsyntast man blivit allvarligt sjuk. Den riktigt stora risken är om man är en bra bit över 80. 

Har du testats? 

– Nej, man ska inte göra test om man inte har symtom. Dessutom är vi nu i det stadiet att vi inte testar ute i samhället längre. 

63-årige infektionsläkaren Anders Tegnell blev Sveriges statsepidemiolog 2013. Han har arbetat för Socialstyrelsen och WHO. Nu har han allas blickar på sig. En av de första vågorna av kritik kom efter att myndigheten inte rekommenderade alla personer som varit i riskområden att stanna hemma efter sportlovet. 

”Påståendet att asymtomatiska bärare inte är smittsamma är mycket kontroversiellt”, menade bland andra Anders Jansson, överläkare på Danderyds sjukhus. 

Är det helt säkert att man inte smittar före symtom? 

– Svaret är i grunden inte ja eller nej på den typen av frågor, så fungerar inte sjukdomar. Det finns alltid personer och fall som inte följer det normala. Och när vi har den här typen av bred sjukdomsspridning, då är det viktigt att man riktar sina insatser mot det som är det vanliga. Man får aldrig effekt på sjukdomen om man koncentrerar sig på det som är konstigt och ovanligt. Det är helt klarlagt att den stora spridningen av sjukdomen sker av folk som har symtom. 

”Ser framför mig hur Greta Thunberg har det” 

Statsepidemiologen tycker att en del har missuppfattats i rapporteringen kring coronakrisen, men att den i stort varit ”hyfsad”. Han är främst kritisk till att medier använt sig av olika experter, som han ibland menar inte har koll. 

– Som journalist så kontrollerar man inte det ordentligt. Man funderar inte på om den här professorn egentligen jobbat med de här frågorna någonsin. 

Till Aftonbladet har Tegnell sagt att det pågår en ”hat- och mobbningskampanj” mot honom.  

Många riktar sig mot dig i det här läget, hur upplever du det? 

– Jag tycker att det är tråkigt att man har den typen av samhällsklimat. Så fort man blir det minsta offentlig så ska man utsättas för den här typen av storm. Jag är ändå relativt skyddad jämfört med många. Men jag kan se framför mig hur personer som Greta Thunberg och andra har det ständigt. Jag tycker det är tråkigt att vi har ett sådant samhälle.  

Han tar upp meddelanden han fått som ”Om du inte avgår frivilligt så kommer vi att göra något åt det”, och ”Om någon i min omgivning dör så är det ditt fel och jag kommer hålla dig ansvarig.” Men han säger också att han på den senaste tiden fått fler och fler uppmuntrande mejl.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell om varför det är viktigt att vara hemma vid symptom.

LÄS MER: Hit vänder du dig med fler frågor om corona 

LÄS MER: Här är länderna utan coronavirus 

LÄS MER: Corona delar Sverige: ”Extremt mycket hat”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.