Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell sågar munskydd i tysk intervju: ”Farligt”

Statsepidemiologens uppmaning till unga i krisen.
Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell uttalar sig om ansiktsmask i tyska Bild.
Foto: Skärmavbildning / Skärmavbildning
Människor bär ansiktsmask i en kö för att coronatestas på flygplatsen i Frankfurt i Tyskland.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med tyska nyhetssajten Bild ger statsepidemiolog Anders Tegnell åter sin och Folkhälsomyndighetens syn på ansiktsmasker. 

– Länder som Spanien och Belgien har fått sin befolkning att bära masker – ändå ökade antalet infektioner, säger han. 

I en intervju som Bild publicerade under söndagskvällen berättar Anders Tegnell om den svenska coronastrategin. 

Han slår återigen fast att det stora misstaget har varit oförmågan att stoppa smittspridningen på vård- och äldreboenden. Och lyfter fram beslutet att hålla grundskolorna öppna som en bra åtgärd, som gett barn möjligheten att fortsätta gå i skolan samtidigt som det inte gjort någon skillnad för smittspridningen, enligt myndighetens data. 

Anders Tegnell: ”Det förvånar mig”

Han får frågan av Bild om Tysklands krav på ansiktsmasker egentligen är överflödigt. 

– Resultatet av de producerade maskerna är förvånansvärt svagt, även om så många människor runtom i världen bär dem. Det förvånar mig att vi inte har mer eller bättre studier av vilka effekter maskerna faktiskt ger, säger Anders Tegnell och lyfter fram andra europeiska länder som exempel: 

– Länder som Spanien och Belgien har fått sin befolkning att bära masker – ändå ökade antalet infektioner. 

I Sverige har Folkhälsomyndighetens motstånd mot maskkrav bland annat handlat om att de som bär dem kan vaggas in i falsk trygghet och tappa vaksamheten i de sociala restriktionerna och hygienrutinerna. 

– I alla fall är det mycket farligt att tro att masker kan lösa vårt problem, säger Anders Tegnell i intervjun. 

Vill att Sverige ska ändra strategi

Frågan om munskydd är en het debatt. Samtidigt som Tegnell och Folkhälsomyndigheten avfärdar munskyddskrav – har Tom Britton, professor i matematisk statistik, en helt annan åsikt. På DN:s debattsida skriver han att Sverige bör ändra coronastrategi till hösten och rekommendera munskydd i trånga folksamlingar.

”Eftersom vi kan förutse ökad trängsel under hösten inom bland annat kommunikationer och affärer, men också när lättnader om fysisk distansering och folksamlingar införs, är det rimligt att nu rekommendera användande av munskydd i situationer med trånga folksamlingar, speciellt inomhus”, skriver han hos DN.


Professorn: ”Kommer minska smittspridningen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.