Många länder har infört munskyddskrav i offentliga miljöer inomhus för att handskas med coronaviruset.
Några länder kräver även munskydd utomhus.
Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är inte munskydd vägen att gå.
– Vi jobbar fortfarande utifrån idé att det viktigaste är att hålla avstånd. Det finns mycket att säga om munskydd. Vi kan ju se att i många länder med väldigt strikta munskyddsregler sker trots allt en omfattande smittspridning, så att tro att munskydden ska vara räddningen är nog farligt, säger Anders Tegnell till DN.
”Inte lätt att bära”
Han förklarar även att det är svårt att bära munskydd på rätt sätt. Man tar ofta av dem och han tror att det till och med kan öka risken för smittspridning.
– Det som talar emot är att det inte finns så mycket data som talar för det. Det är inte lätt att bära munskydd på ett bra sätt. Man tar av och på dem väldigt ofta. Sådant som de som arbetar inom sjukvården vet inte är ett bra sätt att hantera ett munskydd, säger Anders Tegnell till DN.
Han fortsätter.

”Öka riskerna”
– Det skulle till och med kunna öka riskerna för smittspridning. Sedan finns det en kostnad för munskydd. Ska man byta munskydd var tredje, fjärde timme så blir det ganska stora kostnader för individen. Och munskydd skickar inte signalen om att man ska hålla avstånd.
Han förklarar också att det finns fördelar med munskydd. I teorin kan munskydd minska risken för att någon smittas om alla bär munskyddet på rätt sätt.
Dock vill han poängtera att det viktigaste är att stanna hemma med symptom.