Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell om mörkertalet: Håller på att bli större

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Anders Tegnell
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att han inte är orolig för att det finns många smittade som ännu inte upptäckts i Sverige.

– Nej, för att det är nog ett faktum. Och är det inte ett faktum i dag så är det ett faktum ganska snart. 

Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut och icke-beslut är på allas läppar. 

Kritik har bland annat kommit från experthåll. Exempelvis har infektionsprofessorn Björn Olsen ifrågasatt att myndighetens företrädare ofta jämfört covid-19 med vanlig säsongsinfluensa, trots att coronaviruset har en flerdubbelt högre dödlighet.

Anders Jansson, överläkare vid Danderyds sjukhus, vänder sig mot Folkhälsomyndighetens råd till personer som återvänt från högriskområden.

”Det var mycket illa att vi lät skolbarn gå tillbaka till skolan, men långt värre är att man inom hälso- och sjukvården tolkar Folkhälsomyndighetens budskap om icke-smittsamhet som en garanti för att det är ofarligt att låta personal som just återvänt från riskområden direkt återgå i arbete, oavsett om man arbetar på ett äldreboende, en kirurgavdelning eller inom intensivvården”, skrev han i en debattartikel i Läkartidningen den 5 mars.

På söndagen skriver Olsen, epidemiologiprofessorn Joacim Rocklöv och andra experter på SvD Debatt att fler åtgärder behöver sättas in för att bekämpa coronaviruset.

”Möten bör begränsas ytterligare och att stänga skolor är förmodligen nödvändigt”, skriver de bland annat.

Även i kinesisk statskontrollerad media, har Sverige i veckan uppmärksammats – och kallats för ”ett svart hål” där viruset kan frodas. Det efter strategin att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal.

– Vi provtar visst lika många nu, men andra grupper. Så det stämmer ju inte. Men jag har ingen anledning att kommentera den kritiken. Den var delvis ogrundad för att man inte är insatt i våra strategier, säger Anders Tegnell.

Tegnell om Sydkorea: Visste vad man skulle gå på

Något annat som diskuterats flitigt i veckan är Sydkoreas hantering av coronakrisen. De har hyllats som ett föregångsland med sin större drive in-testning för viruset. 

Men det är inte aktuellt i Sverige. Bland annat eftersom det kan röra sig om ”ett par, tre miljoner” svenskar som just nu har någon form av lätta symtom, säger Anders Tegnell.

– Det skulle kräva ohyggligt mycket resurser att testa alla dom. Och då skulle vi inte ha resurser kvar att bedriva någon sjukvård. Man måste försöka tänka något steg längre fram innan man kommer med den typen av idéer. I Korea var situationen helt annorlunda, de hade en avgränsad grupp, en religiös sekt som man testade, där man visste att det var en hög risk att hitta fall i. Då var det rimligt att gå mot den gruppen. Vi hade också en lång period där vi visste att det var hög risk om vi tittade på resenärer från Italien. Nu finns inte den gruppen längre.

Trots WHO-chefens uppmaning till länderna om att ”hitta varje fall”, försvarar Anders Tegnell taktiken kring att testa vissa grupper, vilket han bland annat berättade om i Aftonbladet i går. 

– Det finns nog inte många länder som inte gör så. Italien gör det inte, inte heller Spanien eller Storbritannien.

Tror att det kommer bli fler fall som går under radarn

I veckan har Norge och Danmark stängt sina gränser. De har även beslutat att stänga skolor. Anders Tegnell tror inte att något av besluten har någon större effekt på smittspridningen.

Kan du ha en förståelse för att många i Sverige känner att vi gör mindre än andra länder?

– Nej. Vi gör mer, fast vi gör annorlunda.

Sverige har hittills beslutat om att införa ett stopp för allmänna sammankomster över 500 personer. Tanken är att stoppa en snabb geografisk spridning i Sverige. En sådan skulle kunna startas genom större evenemang som bland annat lockar tillresta personer – som sedan bär med sig smittan hem, säger Tegnell.

Några andra specifika åtgärder att stoppa smittspridning finns inte på bordet just nu, även om det kan ändras fort.

I en intervju med DN i veckan sa Anders Tegnell att han inte tror att det finns ett stort mörkertal i Sverige, och att man testat ”brett” runt de smittade.

Känner du ingen oro över att det är många som skulle kunna vara smittade utan att de upptäckts och att det pågår en bredare smittspridning?

– Nej. För att det är nog ett faktum. Och är det inte ett faktum i dag så är det ett faktum ganska snart. Och då gäller det att vi riktar in våra åtgärder på att göra den spridningen så långsam som möjligt och att den inte kommer in och drabbar våra äldre.

Om det nuvarande mörkertalet säger Tegnell:

– Jag säger inte att det inte finns där. Jag tror att än så länge är det inte jättestort, men att det är på väg och håller på att bli större. Det är nog så.

Han tror att det kan visa sig inom de kommande dagarna, både genom nya beräkningar och i och med att fler testas.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.