Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten

Från och med den 14 mars är Anders Tegnell inte längre Sveriges statsepidemiolog. Han kommer i stället att bli senior expert i en ny grupp inom Världshälsoorganisationen WHO.
Anders Tegnell har fått ett nytt prestigejobb på Världshälsoorganisationen WHO.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog.

Han lämnar Folkhälsomyndigheten för ett nytt toppjobb inom världshälsoorganisationen WHO – där han ska jobba med den globala vaccininsatsen.

– Det ska bli skönt att gå tillbaka till en mer anonym statstjänsteposition, säger Tegnell till TV4 Nyheterna. 

Han har kommit att bli en symbol för den svenska strategin. Nu lämnar Anders Tegnell jobbet som statsepidemiolog. 

Han har haft uppdraget sedan 2013 och han beskriver de senaste åren med coronapandemin som omtumlande.

Till TV4 Nyheterna säger han att han inte kommer att sakna den offentliga position han haft sedan vårvintern 2020.

– Det ska bli skönt att gå tillbaka till en mer anonym statstjänsteposition.

Från och med måndag får han ett toppjobb i Geneve med Världshälsoorganisationen WHO. Tegnell som har många års erfarenhet av arbetet med vaccinering och har, som han säger själv, alltid brunnit för internationella frågor. 

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande. 

Han kommer att sakna kollegorna 

Anders Tegnell blir senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan världshälsoorganisationen WHO, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi.

Orsaken till att Tegnell lämnar jobbet på Folkhälsomyndigheten säger han beror en hel del på timing. 

– Jag har länge haft ett intresse för internationella frågor och nu när jag närmar mig pensionen på riktigt och den här möjligheten dök upp så var det här en fråga man inte kunde tacka nej till, säger han till TV4 Nyheterna.

Även om Tegnell ser fram emot en mer anonym tillvaro så finns det saker han kommer att sakna med sitt gamla jobb.

– Jag kommer sakna de extremt duktiga medarbetarna jag haft på Folkhälsomyndigheten. Men i bland är det dags att gå vidare. 

Han tar över 

Från och med 14 mars kommer Anders Lindblom vara den nya statsepidemiologen. Anders Lindblom har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar i dag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd, skriver myndigheten. 

Anders Tegnell var statsepidemiolog sedan 2013 och blev känd för den stora massan i samband med coronapandemin och Folkhälsomyndighetens regelbundna, under stora perioder dagliga, presskonferenser. 

Minns du detta?
Här får Expressens reporter en high five av Tegnell

Klipp från i höstas när restriktionerna lättades.

Se något mer: 

Från och med den 14 mars är Anders Tegnell inte längre Sveriges statsepidemiolog. Han kommer i stället att bli senior expert i en ny grupp inom Världshälsoorganisationen WHO som ska arbeta med den globala vaccinationsinsatsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.