Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Janssens vaccin kan tillåtas med villkor

Även Janssen stoppat efter fall av blodproppar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
EMA konstaterade i igår att det finns en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och ovanliga men allvarliga biverkningar.
Foto: ROB ENGELAAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen meddelade EMA att Janssens coronavaccin har en möjlig koppling till mycket ovanliga men allvarliga biverkningar.

Anders Tegnell öppnar på onsdagen för att även det vaccinet kan villkoras till personer över 65 år – vilket skulle göra vaccinet överflödigt i Sverige.

– Om det blir ett vaccin som bara kan användas till äldre, då kommer inte göra någon stor nytta, säger Tegnell i SVT:s ”Morgonstudion”.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, meddelade i går att man ser en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och ovanliga biverkningar, liknande de som rapporterats kring Astra Zenecas coronavaccin, Vaxzevria.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger på onsdagen att EU-länderna nu måste komma fram till en gemensam linje för hur vaccinet ska användas i unionen. Han öppnar bland annat upp för att villkora vaccinanvändning till äldre personer. 

– Det är en av flera möjliga varianter som vi ska titta på och stämma av med våra kolleger i Europa, säger han till SVT:s ”Morgonstudion”.

Samtidigt är personer över 65 i Sverige snart färdigvaccinerade – vilket kan göra vaccinet överflödigt.

– Om det blir ett vaccin som bara kan användas till äldre, då kommer inte göra någon stor nytta, säger Tegnell.

Oron är ”obefogad”

Tegnell kommenterade också den oro som har blossat upp kring vaccineringen med Astra Zenecas vaccin. Han säger att risken för allvarligt sjuk av covid-19 är 10-100 gånger högre än risken för en allvarlig biverkning.

– Man måste alltid möta oro med stor respekt och med bra info och kunskap. Men i det här fallet skulle jag kalla de äldres oro för obefogad, säger statsepidemiologen.

Han understryker att det finns biverkningar från alla läkemedel men att just vaccin som regel är väldigt säkra. Och betonar den goda skyddseffekten från Vaxzevria.

– Det är ett jättebra vaccin som visat sig ha extremt bra effekt att skydda personer från att bli allvarligt sjuka och dö. På ett sätt som vi sett få vaccinslag göra, säger han.

Efter EMA:s besked om möjlig koppling till biverkningar för Janssens vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.