Land efter land larmar om nya hotfulla smittotal. Frankrike har utlyst nationellt hälsonödläge i helgen. Italien har nått högre dygnssiffror än i våras. Även i Sverige ökar smittan tydligt, inte minst i Stockholm.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell är hoppfull:
– Det här är en sjukdom som är oberäknelig. Det är svårt att veta vad som rätt eller fel, då den sprids så ojämnt. Men jag tror fortfarande att vi kan hålla smittan på en hanterbar nivå i Sverige, säger han till tidningen Chefs Cissi Elwin.
”Farligare att gå över ett övergångsställe”
Tegnell berättar att han ännu inte har testat sig för covid-19 och att han inte tror att han drabbats hittills. Han är inte rädd för att smittas, säger statsepidemiologen vidare.
– Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolaepidemin -95. Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan.
Enligt myndigheten Trafikanalys dog 34 gående personer i trafiken år 2018. År 2019 dog 27 personer.
Hittills i år har 5 910 personer dött med covid-19 i Sverige.
FHM: ”Utsätter sig som person”
Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten för ett förtydligande från Anders Tegnell. Myndighetens presstalesperson, Henrik Josephson, svarar i ett mejl:
”Du ska förstå det som att Anders Tegnell utsätts/utsätter sig som person för större risker i trafiken (han cyklar i rusningstrafik) än risken att bli allvarligt sjuk på grund av covid-19. Uttalandet var inte menat att jämföra risker för allmänheten i stort, eller undervärdera risken för covid i vårt samhälle utan var en förklaring till varför han inte personligen är rädd för covid.”
Trafikanalys statistik gör gällande att 23 oskyddade cyklister dog i trafiken 2018. I fjol dog 17 cyklister.
Expressen har sökt Anders Tegnell.