Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell inte rädd för covid: Farligare att gå över gatan

Det är ingen andra våg av coronasmitta som det rör sig om i Sverige. I Europa är det dock annorlunda.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tegnell menade att övergångsställen är en större risk för honom personligen än covid-19 är. Genrebild.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell har fortfarande inte testat sig för covid-19 – han ser inget behov för det, säger han till tidningen Chef.

Han är inte heller rädd för att smittas:

– Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan, säger statsepidemiologen till Chef.

Land efter land larmar om nya hotfulla smittotal. Frankrike har utlyst nationellt hälsonödläge i helgen. Italien har nått högre dygnssiffror än i våras. Även i Sverige ökar smittan tydligt, inte minst i Stockholm.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell är hoppfull:

– Det här är en sjukdom som är oberäknelig. Det är svårt att veta vad som rätt eller fel, då den sprids så ojämnt. Men jag tror fortfarande att vi kan hålla smittan på en hanterbar nivå i Sverige, säger han till tidningen Chefs Cissi Elwin.

”Farligare att gå över ett övergångsställe”

Tegnell berättar att han ännu inte har testat sig för covid-19 och att han inte tror att han drabbats hittills. Han är inte rädd för att smittas, säger statsepidemiologen vidare.

– Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolaepidemin -95. Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan.

Enligt myndigheten Trafikanalys dog 34 gående personer i trafiken år 2018. År 2019 dog 27 personer. 

Hittills i år har 5 910 personer dött med covid-19 i Sverige.

FHM: ”Utsätter sig som person”

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten för ett förtydligande från Anders Tegnell. Myndighetens presstalesperson, Henrik Josephson, svarar i ett mejl: 

Du ska förstå det som att Anders Tegnell utsätts/utsätter sig som person för större risker i trafiken (han cyklar i rusningstrafik) än risken att bli allvarligt sjuk på grund av covid-19. Uttalandet var inte menat att jämföra risker för allmänheten i stort, eller undervärdera risken för covid i vårt samhälle utan var en förklaring till varför han inte personligen är rädd för covid.

Trafikanalys statistik gör gällande att 23 oskyddade cyklister dog i trafiken 2018. I fjol dog 17 cyklister.

Expressen har sökt Anders Tegnell.

Fullbokade stugor i fjällen – så ska skidorterna stoppa smittspridningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.