Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: ”Inte orolig” för smittade fotbollsfans

Forskaren: Faktorn som kan leda till en fjärde våg.
Svenska supportrar vid Sveriges EM-match mot Polen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Gustaf Ljunggren.
Foto: ULF SIRBORN / FOTOGRAF ULF SIRBORN
Anders Vahlne.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Deltavarianten dominerar smittspridningen i Ryssland. Hemvändande finska fotbollsfans har också dragit med sig smittan hem från EM-yran.

Finska myndigheter fasar för att smittspridningen nu kan ta fart – men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är ”inte orolig” för det.

– Åtgärderna vi har i nuläget är de som krävs för att undvika smittspridning när personer återvänder från Ryssland, säger han till DN.

Deltavarianten anses vara mer smittsam än den ursprungliga varianten av coronaviruset och i Ryssland är den dominerande.

Samtidigt har Sankt Petersburg varit värd för flera EM-matcher i fotboll – däribland Sveriges matcher mot Slovakien och Polen.

På fredagen kom rapporter om att 120 finska supportrar testat positivt för covid-19. Detta fick landets hälsosäkerhetschef att skicka ut en uppmaning till alla som vistas i landet att testa sig. 

”Man måste ha respekt” 

Den ryska EM-staden har även haft besök av svenska supportrar. Cirka 2 000 blågula fans var på plats när Sverige skulle möta Polen i onsdags och två fall ur supportersamlingen bekräftades smittade.

Nu bör hemresenärer som varit i Ryssland eller utanför Sveriges gränser följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten med stor omsorg – för att begränsa smittspridningen, uppger flera experter.

– Man måste ha respekt för deltavarianten och vidta extra grad av försiktighet, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin och läkare vid Karolinska institutet.

Professorn: Delta en risk för unga

KI-professorn poängterar att de som nyss varit eller är utomlands, inkluderat fotbollsresenärer, måste ha med sig att en stor del av befolkningen, särskilt unga, som inte är full-vaccinerade och också är mottagligare till att bli smittade.

– Det är säkert många yngre som åker i väg och tittar på fotboll som inte har fått vaccin. Eftersom deltavarianten verkar vara mer smittsam utgör den förstås en risk mot unga, och vissa grupper som heller inte är vaccinerade.

Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet och ordförande i Vetenskapsforum covid-19, som består av en grupp forskare som kritiserat Sveriges coronastrategi, anser att alla som reser in från Ryssland behöver testa sig – och sätta sig i karantän. 

– Här måste samhället vara extra tydliga med supportrar som kommer tillbaka, att de sätter sig i karantän i minst fem dagar och testar sig flera gånger.

Tegnell: Åtgärderna räcker

Statsepidemiolog Anders Tegnell är ”inte orolig” för att hemvändarna från EM-yran i Ryssland kommer få smittspridningen att sticka i väg i Sverige.

– Åtgärderna vi har i nuläget är de som krävs för att undvika smittspridning när personer återvänder från Ryssland, säger Tegnell till DN.

Han menar dock att situationen bör tas på största allvar, just med tanke på att den befarat mer smittsamma mutationen delta, är den som de finska fansen fått med sig hem.

– Har man varit i S:t Petersburg har man varit i en miljö där man riskerar att ta med sig smitta. Då är det väldigt viktigt att man håller på de karantänsregler som finns. Det visar inte minst utvecklingen i Finland. Vi vill inte ha in smittspridning på våra arbetsplatser, säger han. 

Både Australien och Israel har drabbats av ett bakslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.