Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Ingen andra våg av corona i Sverige

Johan Carlson: ”Så komplicerat är det faktiskt inte”
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paris tidigare i veckan. Frankrike inför nu strängare restriktioner i flera städer.
Foto: JP PARIENTE/SIPA/SHUTTERSTOCK / JP PARIENTE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

För första gången sedan pandemins start har över 100 000 nya coronafall bekräftats på ett dygn i Europa.  

Även i Sverige ökar smittan – men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är vi inte i en andra våg. 

Följ det senaste om coronaviruset

Coronapandemin håller ett hårt grepp om Europa. 

Tjeckien har på nytt utlyst undantagstillstånd, Spaniens regering har deklarerat nödläge för att kunna stänga ned huvudstaden Madrid, Frankrike inför strängare restriktioner i flera städer och Tyskland förbereder sig på att stoppa in hårdare åtgärder mot smittan. 

Även i Nederländerna har smittkurvan pekat rakt uppåt. Under fredagen hade landet Europas högsta antal smittade per 100 000 invånare. 

Intensifierad testning är en del av förklaringen till siffrorna, men inte hela. En andra våg rullar över Europa. 

Tegnell: Vi befinner oss inte i en andra våg

Också i Sverige fortsätter antalet coronafall att öka. Under fredagen rapporterade Folkhälsomyndigheten om två nya dödsfall. 919 nya fall av covid-19 har rapporterats sedan torsdagen. 

Men enligt Anders Tegnell befinner vi oss inte i en andra våg:

– Nej, det är fortfarande det läget att det ser väldigt olika ut i olika delar av Sverige. Normalt sett brukar man definiera en andra våg som att man har en stor spridning i stora delar av landet, säger han och tillägger:

– Nu är det här väldigt fokuserat på Stockholm och Uppsala. Det följer vad vi tidigare har trott, vi har en grundnivå med låg spridning men sen har vi utbrott med ökningar lokalt. 

Lärare har kritiserat Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer om familjekarantän, eftersom rekommendationen inte innefattar barn.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

”Går absolut att hämta barn utan att komma i kontakt med andra”

Folkhälsomyndigheten presenterade sina nya riktlinjer med så kallad familjekarantän i början på oktober. Den som bor ihop med någon som konstaterats smittad av covid-19 ska hålla sig hemma, men riktlinjerna gäller inte barn. 

Det har kritiserats av lärare som menar att det är svårt att hålla avståndet och att det därför är smittorisk vid hämtning och lämning.

Anders Tegnell menar att det är en balansgång och att barns rätt till skolan väger tungt. Att just hämtning och lämning skulle vara ett problem ur smittsynpunkt är ingenting han skriver under på: 

– Det går absolut att hämta och lämna barn utan att man kommer i kontakt med andra personer. 

”Finns en möjlighet för folk att stanna hemma och jobba”

Under torsdagskvällen intervjuades Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Aktuellt, och utvecklade då hur lokala restriktioner kan se ut. 

Han nämnde bland annat att man lokalt skulle kunna ”starkt avråda” från att åka kollektivt. 

Folkhälsomyndigheten avråder redan från att åka kollektivt. Vad är skillnaden? 

– Ja, att vi skulle vara ännu tydligare med det, säger Anders Tegnell och förklarar att färre jobbar hemifrån nu jämfört med i våras. 

– Det visar ju att det finns en möjlighet för folk att stanna hemma och jobba under korta tider när det verkligen behövs. Därmed kan ju också en väldigt stark rekommendation definitivt leda till att fler stannar hemma, under en begränsad tid. 

Cassie, 29, var helt frisk – dog i corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.