Runtom i Europa fortsätter antalet registrerade fall av covid-19 att öka och den mer smittsamma deltavarianten har blivit den dominerade mutationen.
Sverige har ännu inte sett någon tydlig uppgång utan upplever i stället lägre smittotal än både Danmark, Finland och Norge. Även om en viss svag ökning registrerats i storstadsregionerna, skriver SvD.
Tegnell: Inga tecken på ökad smittspridning i sommar
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det än så länge inga tecken på att Sverige kommer följa den europeiska utvecklingen under sommaren.
– Nu ligger vi på så låga nivåer att det nästan är svårt att komma lägre. Om det då blir ett mindre utbrott, eller om det kommer hem en smittad grupp från Spanien, så slår det igenom och blir en ökning när man ligger på de här låga nivåerna i antal fall, säger Anders Tegnell till SvD.
Han är inte heller oroad över ökningen i Stockholm där uppgången av antalet smittade i landet varit som störst, skriver SvD.
– Det är en mycket, mycket svag ökning. Vi pratade precis med Stockholm och en inte liten del av det verkar vara personer som varit utomlands och blivit smittade där.
– Det är väldigt viktigt att man tänker på att det sker betydligt mer smittspridning än vad det gör i Sverige när man är ute och reser nu, säger Anders Tegnell.
Yngre och ovaccinerade som smittas
Enligt Folkhälsomyndighetens egen simulering om hur smittoläget i Sverige påverkas av den mer smittsamma deltavarianten, väntas inte varianten leda till ökad smitta i sommar, även om fallen kan öka ytterligare i september.
I Sverige har det snarare blivit så att deltaviruset trängt ut de andra virusvarianterna, menar Tegnell.
Han förklarar vidare att det är utvecklingen i Sverige, inte i Europa, som styr ifall man behöver skjuta fram planerade lättnader i Sverige.
– Vi följer väldigt noga det här, och det är framför allt yngre ovaccinerade personer bland de smittade. Det är den ökningen man ser i alla de här länderna, och det är ju en grupp som inte ger någon större belastning på sjukvården, säger han till tidningen.