Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell hoppfull – tydlig avplaning av fall i Stockholm

Niklas Svensson intervjuar bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt om coronakrisen.
Stockholm ser varken en ökning eller minskning i antalet corona-smittade.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiologen Anders Tegnell är hoppfull över utvecklingen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholm ser varken en ökning eller minskning i antalet corona-smittade.

Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell som är hoppfull över utvecklingen. 

– Vi hoppas verkligen det stämmer men det bygger också på att vi kan fortsätta med de insatser vi gjort hittills, säger han i P1:s ”Studio ett”. 

Hittills har 8 419 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. 

Omkring 470 personer vårdas på intensiven och 687 personer har avlidit i det nya viruset. 

Samtidigt ser en hoppfull Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, hur det nu sker en avplaning av antalet IVA-fall och smittade i Stockholmsregionen.

Detta trots 298 nya fall som bekräftades under onsdagen i Stockholm. Tegnell menar att sådana toppar kan förklaras av att alla fall inte rapporteras samma dag som diagnosen ställs. 

Under gårdagen var ungefär lika många sjuka som för sex dagar sedan. Huvudstaden börjar också nå ett läge där en smittad person i genomsnitt smittar endast en ytterligare person – jämfört med 2,5 när viruset fick sitt utbrott i Sverige. 

– Nu verkar vi ha ett stabilt läge kring 1 där vi varken har en ökning eller en minskning av antalet smittade, säger han till TT. 

Anders Tegnell säger vidare att insatserna som vidtagits i Sverige har gett effekt. 

Anders Tegnell hoppfull över utvecklingen

I P1:s ”Studio ett” utvecklade han sitt resonemang om det som kallas ”platåläge”. 

– Nu har kurvan legat på samma sätt under ganska lång tid. Vi hoppas verkligen det stämmer men det bygger också på att vi kan fortsätta med de insatser vi gjort hittills så att folk stannar hemma när de är sjuka och på olika sätt försöker förhindra att smittan sprids vidare. 

Det är samtidigt svårt att slå fast att den värsta fasen är förbi, fortsätter han. 

– Det beror på vad som händer i resten av landet. Stockholm har förhoppningsvis nått det värsta men kommer förmodligen ligga kvar på den här nivån ett tag till men hur det utvecklar sig i resten av landet är fortfarande en öppen fråga, säger han. 

Enligt Anders Tegnell har en viss ökning av fall skett i resten av landet.  

Fortsatt bekymmersamt på äldreboenden

Läget är däremot fortsatt bekymmersamt på äldreboenden i Stockholmsregionen där en tredjedel av alla fall hos människor över 70 år i Stockholm bor på äldreboenden. 

Motsvarande siffra för andra delar av landet är fem procent. 

– Jag vill inte lägga skuld på någon men visst är det ett misslyckande, för vi hade ju verkligen hoppats och räknat med att det inte skulle behöva hända, säger han.

I P1:s ”Studio ett” säger Anders Tegnell att man inte kan koppla antalet fall på äldreboenden till insatser som till exempel social distansering och att jobba hemifrån. 

– Det här ser man i många länder, även i länder med extremt strikta regler och lagar. Problemet med äldreboende löser man inte med lagar och regler utan med bättre rutiner och en massa andra saker på äldreboende. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Tidigare statsepidemiolog tror att den värsta smittspridningen är över i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.