Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Ge fler undantag från besöksförbud

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige har inte hejdat smittspridningen där som förväntat.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell på en av alla presskonferenser, tillsammans med Iréne Nilsson, folkhälsorådet (längst till vänster) och Johanna Sandwall, SocialstyrelsenFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige har inte hejdat smittspridningen där som förväntat.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill nu se att fler undantag görs från förbudet.

När besöksförbudet infördes var det för att stoppa smittspridning på äldreboendena och därigenom skydda de ”äldre äldre”.

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, påverkades inte smittspridningen i gruppen.

– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte.

TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?

– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.

Ge fler undantag

Däremot tycker han att äldreboendena kan vara mer generösa med att ge undantag från förbudet.

– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, säger Anders Tegnell.

Drastisk åtgärd

Tegnell säger att man så småningom kommer att studera vilka, om några, effekter förbudet fick. Det är komplicerat, säger han, men några enkla samband har man hittills inte kunnat se.

– Nu måste man också komma ihåg att det här med besöksförbud är ju en väldigt drastisk åtgärd som försämrar livskvaliteten på den här typen av boenden väldigt mycket. Vi här många historier och berättelser om personer som inte får besök och personer som vill besöka personer på boenden. Och det är helt klart att det är en allvarlig försämring av livskvaliteten att inte kunna besöka eller få besök.

Coronasmittan på äldreboenden i Stockholm har börjat minska – här uttalar sig Anders Tegnell efter pressträffen 7 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.