Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Går inte att fira ”helt riskfritt”

Anders Tegnell: Då bestämmer vi om restriktionerna lyfts.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Det går inte att fira ”helt riskfritt” menar Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: Shutterstock
Foto: Weerapat Wattanpchaya / Colourbox

För andra gången kommer ”små grodorna” få nynnas dovt bakom munskydden. 

Trots vikande smittspridning blir det svårt att fira midsommar utan risk – inte ens om alla inblandade är vaccinerade – menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Ju fler man samlas desto större risk är det att de få som är mottagliga faktiskt kan utsättas för någonting, säger han till SVT.

Det har gått ett drygt år sedan coronaviruset utgjorde en allmän smittspridning i Sverige. För andra gången kommer midsommar att firas på ett annorlunda – mer smittsäkert sätt.

Mycket har gått fram sen fjolåret – i synnerhet vaccineringen. Men trots att drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning fått en första dos och en fjärdedel är färdigvaccinerade, menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det ändå inte går att fira utan risk.

– Helt och hållet riskfritt är det inte ens om man är vaccinerad, ju fler man samlas desto större risk är det att de få som är mottagliga faktiskt kan utsättas för någonting, säger han till SVT.

Går aldrig att vara ”nöjd” med pandemihanteringen

Trots vikande smittspridning under våren har Anders Tegnell svårt att se sig kunna vara nöjd med hur pandemin hittills hanterats.

– Det är svårt att vara nöjd under en pandemi som drabbat så många – så allvarligt. Jag kan tycka att vi som nation kan vara nöjda med vad vi uppnått i form av att förändra våra liv väldigt mycket. Vaccinationsarbetet går fantastiskt bra, vi får ta med oss det positiva, säger han.

Så ser EU-länder på vaccin till barn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.