Fysiologen: Viruset kan vara mindre smittsamt än vi trott

Hoppas att strategin gett en fördel: ”Beror på hur pass bra vaccinet blir”.
Enligt professor Tom Britton kan dödligheten för viruset vara högre.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
De första resultaten från Folkhälsomyndighetens antikroppstester visar att 7,3 procent av de insamlade proverna i Stockholm var positiva – det är mindre än vad man hade räknat med.
Foto: Henrik Montgomery/TT / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Ett antikroppstest visar negativt resultat i USA.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE ARIZONA REPUBLIC-USA TODAY N SIPA USA

De första resultaten från Folkhälsomyndighetens antikroppstester visar att 7,3 procent av de insamlade proverna i Stockholm var positiva – det är mindre än vad man hade räknat med.

– Det kan bero på att viruset inte är lika smittsamt som vi trodde, eller att vi utvecklar immunitet som inte detekteras av testerna, säger Mia Phillipson, professor i fysiologi, i SVT:s ”Aktuellt”.

Enligt professor Tom Britton kan det betyda att dödligheten för viruset är högre.

Folkhälsomyndighetens presenterade på onsdagen de första resultaten från den pågående testningen om hur många i befolkningen som haft covid-19, med resultat från vecka 18 (27 april-3 maj).

1 104 blodprov från öppenvården i nio större regioner har analyserats. Testerna visar att det var vanligast att ha utvecklat antikroppar bland personer mellan 20 och 64 år.

– Vi ser de förväntade skillnaderna mellan olika åldersgrupper, att det framför allt är de som är yrkesverksamma som drabbats mycket, säger Anders Tegnell.

Tegnell: Kommer inte hända

Totalt 7,3 procent av de insamlade blodproverna från personer i Stockholm var positiva, 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland. 

Siffrorna speglar läget i början av april, eftersom det dröjer innan antikropparna utvecklas. Det passar in i Folkhälsomyndighetens tidigare modeller, enligt Tegnell. Myndighetens modellering har tidigare visat att 26 procent av befolkningen i Stockholm skulle varit smittade den 1 maj.

– Det ligger på en nivå som möjligtvis är något lägre än vi förväntat oss, men inte någon jättestor skillnad med tanke på den osäkerhet som finns i de här siffrorna.

Under presskonferensen på onsdagen sa Anders Tegnell att det finns en ”myt” om total flockimmunitet, och att det i stället handlar om en immunitet som håller ner smittspridningen.

– En immunitet som helt stoppar smittan finns det ingen anledning att tro att det kommer att hända.

– Det kommer aldrig vara så att den här smittan försvinner, den typen av flockimmunitet kan man egentligen bara uppnå om man kombinerar det med ett vaccin.

”Klart lägre än jag trott”

Men immuniteten har en effekt redan nu, enligt Tegnell.

– Vi har ju fallande tal utan att vi egentligen vidtagit några åtgärder de senaste 3-4 veckorna.

Han tror att den kan hjälpa mycket, med långsammare spridning och mindre belastning på vården. 

Tom Britton, professor i matematisk statistisk vid Stockholms universitet, kommenterar siffrorna i SVT:s ”Aktuellt”, och säger att siffrorna är ”klart lägre” än han trott.

– Dels funderar jag på modelleringen, om det är något misstag som jag och Folkhälsomyndigheten har gjort. Sen undrar man också om en del har smittats men inte har detekterbara antikroppar, till exempel personer som är milt smittade.

Till Aftonbladet säger Tom Britton att färre smittade kan innebära en högre dödlighet.

– Om det var väsentligt färre smittade då betyder det också att dödligheten är högre, säger han till tidningen.

Tidigare uppskattningar sa att samhällen behöver omkring 60 procents immunitet för att flockimmunitet ska uppnås, men för lite mer än en vecka sen kom en ny uträkning från Stockholms universitet, som visade att flockimmuniteten när det gäller covid-19 kan inträda redan vid 40–45 procent.

Mia Phillipson, professor i fysiologi, säger att det är säkert att man blir immun mot covid-19 efter att ha smittats, annars skulle det finnas rapporter om personer som insjuknat en andra gång.
Foto: SVT / SVT

Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet, säger i ”Aktuellt”:

– Jag tror att den kan vara ett resultat av flera olika faktorer. Det kan bero på att viruset inte är lika smittsamt som vi trodde, eller att vi utvecklar immunitet som inte detekteras av testerna.

Hon säger vidare att det fortsatt är säkert att man blir immun mot covid-19 efter att ha smittats, annars skulle det finnas rapporter om personer som insjuknat en andra gång.

”Håller på att få en god bild”

En forskningsstudie på Karolinska universitetssjukhuset, på över 11 000 medarbetare i olika grupper som genomfördes under fyra veckor i slutet på april och början av maj, visade att 10 procent hade antikroppar i blodet.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, som lett studien säger att Folkhälsomyndighetens testresultat ligger i linje med deras studie.

Innan har bilden varit att fler skulle vara smittade?

– Det var många som sa det, att det var lite med 9,9 procent av medarbetarna på Karolinska, och att andra studier hade kommit med högre siffror. 

– Framtiden är svår att förutsäga, men jag kan åtminstone säga det att det ser ut som att vi nu håller på att få en god bild angående hur epidemin har varit hittills. Bara för ett par veckor sedan hade vi inte så god kunskap om det. 

Anders Tegnell om Folkhälsomyndighetens nya direktiv om när man anses vara frisk från corona: ”Det är det här som gäller”
Delar inte förre statsepidemiologen med Annika Lindes uppfattning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.