I Tyskland har det så kallade R-talet – hur många andra en coronasjuk smittar i snitt – skjutit i höjden. Bland annat har 1 500 anställda vid en köttfabrik i Gütersloh smittats av viruset. Ett utbrott har också konstaterats kring ett höghuskomplex i Göttingen.
Samtidigt kopplas ett plötsligt utbrott i Gällivare till ett reparationsstopp i LKAB:s gruva i Malmberget i början av maj. Då kom hundratals arbetare tillhörande underleverantörer till orten.
Tegnell: Visar potentialen hos viruset
Anders Tegnell förklarar i en intervju med DN att det är svårt att bedöma om utbrottet i Tyskland beror på om landet öppnat upp för snabbt eller inte.
– Vi kommer att se den här typen av utbrott på platser där alla regler och rekommendationer inte har följts, säger han till tidningen.
Tegnell tycker att det visar ”potentialen hos det här viruset” och betonar att det krävs planer och åtgärder för att hantera detta på sikt.
Statsepidemiologen tror att det är så här en andra våg kommer att se ut – med lokala snabba utbrott kring en ort eller ett evenemang.
Test och smittspårning
Förutom i Tyskland finns det sådana exempel i Sydkorea och Kina.
Utbrottet i Gällivare följer samma mönster och enligt Anders Tegnell är hanteringen som gjorts där bättre än en strikt nedstängning.
– I Gällivare vidtogs massor av åtgärder för att få ned smittan så snabbt som möjligt. Man testade och smittspårade i stor omfattning, säger han till DN.