Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: En andra våg kan slå till snabbt och lokalt

Stadsepidemiologens varning om fläktar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, vid tisdagens pressträff.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En mobil testenhet från Röda korset förbereder sig för en kollektiv provtagning av anställda vid ett slakteri i Tyskland där över 1 500 anställda uppges ha smittats.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den uppblossade virusspridningen i Tyskland och utbrottet i Gällivare ger en fingervisning om hur en andra våg av coronapandemin kommer att se ut.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

– Det har yttrat sig så på flera ställen, med lokal men ganska omfattande spridning, säger han till tidningen.

I Tyskland har det så kallade R-talet – hur många andra en coronasjuk smittar i snitt – skjutit i höjden. Bland annat har 1 500 anställda vid en köttfabrik i Gütersloh smittats av viruset. Ett utbrott har också konstaterats kring ett höghuskomplex i Göttingen.

Samtidigt kopplas ett plötsligt utbrott i Gällivare till ett reparationsstopp i LKAB:s gruva i Malmberget i början av maj. Då kom hundratals arbetare tillhörande underleverantörer till orten.

Tegnell: Visar potentialen hos viruset

Anders Tegnell förklarar i en intervju med DN att det är svårt att bedöma om utbrottet i Tyskland beror på om landet öppnat upp för snabbt eller inte.

– Vi kommer att se den här typen av utbrott på platser där alla regler och rekommendationer inte har följts, säger han till tidningen.

Tegnell tycker att det visar ”potentialen hos det här viruset” och betonar att det krävs planer och åtgärder för att hantera detta på sikt.

Statsepidemiologen tror att det är så här en andra våg kommer att se ut – med lokala snabba utbrott kring en ort eller ett evenemang.

Test och smittspårning

Förutom i Tyskland finns det sådana exempel i Sydkorea och Kina.

Utbrottet i Gällivare följer samma mönster och enligt Anders Tegnell är hanteringen som gjorts där bättre än en strikt nedstängning.

– I Gällivare vidtogs massor av åtgärder för att få ned smittan så snabbt som möjligt. Man testade och smittspårade i stor omfattning, säger han till DN.


Smittskyddsläkaren om hur smittan kom till gruvorten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.