Bergströms svar på Tegnells uttalande

Richard Bergström och Anders Tegnell oense om vaccinordningen.
Foto: CLAUDIO BRESCIAN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Enligt Richard Bergström kan äldre snart få välja bort Astra Zeneca-vaccin i Sverige.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell ryter ifrån.

– Om jag ska vara väldigt tydlig är det inte Richard Bergström som hanterar det svenska vaccinationsprogrammet, säger Tegnell.

Nu svarar Richard Bergström:

”Jag styr leveranserna in till Sverige baserat på vad regionerna och FHM meddelar mig”, skriver han i ett meddelande till Expressen.

Förra onsdagen sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio att Sverige kommer att erbjuda andra vaccin än Astra Zeneca till äldre inom tre veckor.

– När det gäller dos ett, så kommer vi att gå över till andra vacciner redan de kommande veckorna. Nu har vi Pfizer och Moderna som är de två vacciner vi använder för nyvaccination, om vi kallar det för det, sa Bergström då.

Enligt tidningen Senioren är det många äldre som hellre väljer andra vaccinsorter på grund av de ovanliga biverkningar som kopplats till företagets variant.

Men Anders Tegnell avfärdar Bergströms ord. Det är Folkhälsomyndigheten och regionerna som bestämmer vilka vaccin som erbjuds, inte Bergström, konstaterar han.

– För de över 65 finns det tre olika vaccin som kan vara aktuella. Det finns ingen gräns för när de inte kan vara aktuella längre, säger han till svar på en fråga från Senioren på torsdagens pressträff.

Tegnell: Inte Bergström som hanterar

Han fortsätter, om Bergströms roll.

– Om jag ska vara väldigt tydlig är det inte Richard Bergström som hanterar det svenska vaccinationsprogrammet. Utan det är Folkhälsomyndigheten som tar fram rekommendationer och regionerna genomför.

Seniorens reporter frågade om Tegnell ”förstår att det blir dubbla budskap”. Tegnell svarade:

– Han är utsedd att se till att Sverige har en god tillgång till vaccin, inte för att styra den svenska användningen av vaccinen.

Bergström: Jag styr leveranserna

I ett sms till Expressen svarar Richard Bergström på kritiken. Han skriver att Sverige kommer att ta in Astra Zeneca-vaccin till alla över 65 år – både dos ett och två.

”Jag och Anders är överens i sak: vi har Astra Zeneca-doser till alla över 65 år. Och det är ingen tvekan om att det är FHM som ger rekommendationer till regionerna. Och jag styr leveranserna in till Sverige baserat på vad regionerna och FHM meddelar mig”, skriver han.

Richard Bergström: "Viktigt att dela med oss av vaccindoser".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.