Tegnell: Därför vårdas flera unga på intensiven

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att Coronaviruset kommer få en andra våg till hösten. Detta berättar han i en intervju med Expressens Niklas Svensson.
Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
20 personer i Sverige har dött i coronaviruset och på lördagen vårdades totalt 63 patienter på intensivvården.
Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT / Jonas Lindkvist

Nio patienter i åldrarna 26 till 49 vårdades på fredagen på intensiven. 

Förklaringen kan vara skidresor, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till DN. 

– Det är i den gruppen som intensivvårdspatienterna finns. 

20 personer i Sverige har dött i coronaviruset och på lördagen vårdades totalt 63 patienter på intensivvården. 

På fredagen var nio av dem i åldrarna 26 till 49 och 20 patienter i åldrarna 50 till 65 år, enligt DN. 

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger till tidningen att förklaringen kan vara att den gruppen varit på skidresor i Italien – och därefter tagit smittan vidare till personer i samma åldrar. 

– Det är i den gruppen som intensivvårdspatienterna finns. Sedan är vi rätt åldersegregerade i Sverige så smittan de tog med sig har förts vidare inom en yngre åldersgrupp. Den andra förklaringen är att vi kanske har lyckats med att skydda äldre. 

”Förklaringen kan ligga i hur smittan kom till Sverige”

Johnny Hillgren, ordförande för det ideellt drivna Intensivvårdsregistret, är inne på samma spår.

– Medelåldern på dem som nu vårdas i intensivvård är 62,6 år. Och jag håller med Anders Tegnell om att förklaringen kan ligga i hur smittan kom till Sverige. Vi har också andra sociala kontakter än de man har i Italien där många åldersgrupper lever tillsammans, säger han till DN. 

Johnny Hillgren säger vidare att unga människor generellt har större chanser att tillfriskna från intensivvården och att de flesta kommer göra det. 

En studie från USA visar att nära 40 procent av patienterna som lagts in på sjukhus i landet är mellan 20 och 54 år.

Tredjedel tillhör ingen riskgrupp 

Tidigare i veckan gick också WHO:s ordförande ut och skickade en tydlig uppmaning: 

– Jag har ett meddelande till unga människor: ni är inte odödliga. Det här viruset kan sätta er på sjukhus i veckor – eller till och med döda er, sa WHO.s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Siffror från Svenska intensivvårdsregistret visar att en tredjedel av de som ligger på intensiven inte tillhör någon riskgrupp för corona. 

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida, och hänvisar till de senaste studierna, att de som är i riskgrupp är personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Folhälsomyndighetens direktör om kritiken och hatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.