Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Därför väntade vi med vaccinbeskedet

Intervju med Per Alfredsson, ansvarig för Astra Zenecas vaccinframställning
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barn över 12 erbjuds vaccin i höst.
Foto: SOPA IMAGES / DINENDRA HARIA / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA

Som näst sista land i Europa ska Sverige börja vaccinera barn över tolv år. 

Nu berättar Anders Tegnell varför beskedet dröjde.

– Många länder har kämpat med den här frågan, säger statsepidemiologen i SVT:s Morgonstudion.

Beskedet kom efter att Folkhälsomyndigheten tittat på data från 20 miljoner vaccinerade barn i världen. Johan Carlson förklarade på torsdagen vid en pressträff att man anser att det gagnar barnen – fördelarna väger tyngre än nackdelarna. 

Det finns en risk att barn drabbas av en ovanlig hyperinflammation av covid-19.

– De är små, men de finns där, bland annat en väldigt allvarlig inflammatorisk reaktion man kan få som barn. Mot vad vi vet i dag efter miljoner vaccinerade barn; då och då, det är sällsynt, kan barn få en hjärtmuskelinflammation. Den är mycket mindre allvarlig sjukdom än den inflammatoriska reaktionen man kan få av viruset, säger Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion. 

”Väntan ett risktagande” 

Folkhälsomyndigheten är tydlig med att beskedet tas för att skydda barnen – och inte för att minska smittspridningen i samhället. 

– Vi tror inte att det här kommer att påverka smittspridningen särskilt mycket, säger Tegnell.

Men väntan har varit lång. Enligt SVT är Sverige Europas näst sista land att börja vaccinera barn i åldrarna 12-15 år. Beskedet har dröjt eftersom det, enligt Tegnell, är en svår avvägning.

– Jag tror många länder har funderat mycket på detta. Vad som vägts in i många länder är att man haft så stora problem med skolorna med väldigt mycket skolstängningar och väldigt stora behov av att hålla skolorna öppna. Där är vi inte i Sverige. De problemen har vi inte, säger statsepidemiologen i Morgonstudion. 

– Visst, väntan är ett risktagande, men det är också viktigt för barnen och föräldrarna att man har en genomarbetat beslut eftersom det finns vissa biverkningar. Det är för barnen vi gör detta, inte för samhället. 

M-kritiken: Vaccination i åldersgruppen 12-15 borde ha införts tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.