Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Därför behöver vi fler tester av corona

Statsepidemiolog Anders Tegnell om vilka som insjuknar mest.
Statsepidemiologen Anders Tegnell vill se fler provtagningar.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under kvällen beslutar regeringen om om att anslå resurser för att kraftigt utöka antalet coronatester i landet, erfar Expressen.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I kväll beslutar regeringen om att anslå resurser för fler coronatester i Sverige.

Ett positivt besked, menar statsepidemiologen Anders Tegnell som vill se en tredubbling av tester. 

– Med mer omfattande testning skulle vi framför allt kunna skydda de äldre ännu bättre än i dag, säger han till SVT Nyheter. 

Regeringen vill kraftigt öka antalet tester av coronaviruset.

Under kvällen beslutar de på ett extra regeringssammanträde om om att anslå resurser för att kraftigt utöka antalet coronatester i landet, erfar Expressen. 

Uppdraget ges till Folkhälsomyndigheten och tanken är att det i första skedet riktar sig mot de anställda inom sjukvården och omsorgen. Syftet är att skydda riskgrupper och få ned antalet sjuka bland vårdanställda. 

Statsepidemiologen Anders Tegnell ser positivt på att öka antalet tester i Sverige som jämfört med världen har tagit relativt få. En möjlig väg är självtester som Folkhälsomyndigheten har testat.

 Tegnell positiv till fler tester

Till SVT Nyheter säger Tegnell: 

– Med mer omfattande testning skulle vi framför allt kunna skydda de äldre ännu bättre än i dag. Det skulle dessutom se till att det fanns fler som kan arbeta med de äldre för vi skulle veta vilka som ska stanna hemma och vilka som har haft viruset så att de kan fortsätta att jobba även om de är småsnuviga i fortsättningen. 

Socialministern Lena Hallengren har tidigare uppgett för SR att regeringen arbetar för att kunna testa fler. 

– Inom kort kommer vi att återkomma om hur den strategin ser ut, sa hon då. 

Enligt uppgifter till Ekot ska Folkhälsomyndigheten i sitt uppdrag ta fram en nationell strategi för att öka antalet provtagningar. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Flera som avlidit insjuknade innan samhällsspridningen, enligt statsepidemiologen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.