Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Då kan smittspridningen i Europa öka

Snart har Stockholm nått piken för coronaviruset, enligt tidigare statsepidemiologen.
Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, tror att Stockholms virustopp är om tre veckor,Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Tält vid Danderyds sjukhus.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för ny smittopp.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Frankrike.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Turister.Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Läget i vården väntas bli värre.Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Stockholm kan nå kulmen av coronasmittan om tre veckor, säger tidigare statsepidemiologen Johan Gisecke till SVT.

I flera länder runtom i Europa har det samtidigt införts utegångsförbud – och smittspridningen verkar inte öka i samma takt som tidigare. 

Men när länderna lättar på restriktionerna kan spridningen ta ny fart, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell för DN.  

Stockholm kan komma att se kulmen för coronasmittan om tre veckor. Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Gisecke till SVT.

– Det kommer bli värre för sjukvården, mycket värre. Den här veckan och nästa vecka och den tredje veckan. Sen kommer det vända, säger han till tv-kanalen.

I flera europeiska länder har man samtidigt infört långt dragna restriktioner med utegångsförbud i olika former. 

I Spanien, Italien, Frankrike och Österrike får exempelvis invånarna bara lämna sina hem för de mest nödvändiga aktiviteterna, som att handla mat och gå till jobbet om distansarbete inte är möjligt. 

I Danmark, Norge och Finland har regeringarna beslutat att stänga skolorna och begränsningar om offentliga sammankomster har satts.

Nu syns tendenser på att antalet smittspridningen i flera svårt drabbade länder inte verkar öka i samma takt som tidigare.   

Steve Powis, medicinsk direktör för det nationella sjukvårdssystemet i Storbritannien sade på lördagen att antalet smittade håller på att stabiliseras, något som även syns i Spanien, Italien och Frankrike.

Kan bli ny topp

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror att restriktionerna har hjälpt till att bromsa smittspridningen, men han tror inte att det betyder att spridningen avtar för gott. 

– Den här smittan har överraskat oss gång på gång. Jag tror att man ska vara försiktig med att dra några sådana slutsatser, säger han till Dagens Nyheter. 

I stället tror han att spridningen kan ta ny fart – om länderna börjar lätta på restriktionerna i för snabb takt.

– Det går inte att släppa på allt på en gång, för det blir väldigt skört och kan leda till en ordentlig topp. Man måste hitta på något sätt att sakta släppa på restriktionerna och jag vet inte riktigt hur det ska gå till, säger han till tidningen.

På frågan om smittspridningen kommer att öka igen när utegångsförbud hävs svarar han DN: 

– Det är ju den stora frågan och de flesta experter skulle nog säga att ja, det kommer den göra.

Mindre risk i Italien

Däremot tror Anders Tegnell till tidningen att de länder som kommit en bra bit in i epidemin, som Sverige, inte har samma risk för en explosiv spridning. Även Italiens tendenser av att spridingen verkar stanna av ser han som tecken på att landet tagit sig förbi toppen. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Första corona-dödsfallet i Kronoberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.