Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Antikroppar fungerar rätt dåligt

Statsepidemiologen förklarar: Det skulle krävas
Statsepidemilog Anders Tegnell.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Forskarna vet ännu inte vilket typ av skydd som antikroppar ger mot covid-19.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tusentals svenskar har testat sig för antikroppar mot covid-19.

Men huruvida antikropparna ger ett långvarigt skydd är det ingen som vet.

– På individnivå kommer det ta ett bra tag innan vi kan säga något sådant, om vi någonsin kan göra det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Experterna har länge varit oeniga om antikropparnas motståndskraft mot covid-19, men det står i alla fall klart att viruset kan smitta en person mer än en gång.

I veckan avled en äldre kvinna i Nederländerna efter att hon smittats en andra gång och i fredags kom beskedet att en även en svensk kvinna blivit smittad på nytt.

I en ny kanadensisk studie har forskarna följt tillfrisknade individer och upptäckt att antikropparna är som flest två veckor efter första symptom – och att de sedan försvagas drastiskt tre till sex veckor senare.

Upptäckten går dock emot flera andra studier, bland annat en svensk, som säger att antikroppar skyddar i upp emot ett år.

Tegnell: ”Kanske 99 procent”

Enligt statsepidemilog Anders Tegnell kommer det att dröja innan vi får ett definitivt besked om antikropparnas motståndskraft.

– Antikroppar är bara en av många olika parametrar som fungerar bra vid vissa sjukdomar, men sämre vid andra, och de fungerar nog rätt dåligt på individnivå för covid-19. Så att säga om en viss individ är fortsatt immun eller inte kommer alltid att vara väldigt svårt, säger han till TT och fortsätter:

– Däremot kan man nog säga att de allra flesta, kanske 99 procent, är skyddade i åtminstone sex månader och med hög sannolikhet ännu längre, med tanke på att vi ser så extremt få återinfekterade, under tio fall hittills som är ordentligt beskrivna.

 

Se också:

Region Stockholm ska prioritera äldre vid vaccinering mot corona
Statsepidemiologen om att de håller på att lugna ned sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.