Tegnell: Tror inte på en andra våg efter sommaren

Socialministern Lena Hallengren berättar om vaccin mot covid-19, svenskarnas resande samt pressen inom sjukvården.
Statsepidemiolog Tegnell tror inte att svenskar tar med sig smitta hem från semestrar utomlands.
Foto: Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Sandwall krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under myndigheternas gemensamma pressträff.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på en ”andra våg” av smittspridning efter sommarsemestern. 

Han tror inte heller att semesterfirare riskerar att ta med sig smitta tillbaka till Sverige på samma sätt som när pandemin bröt ut.

– Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre, säger han till TT.

Samtidigt rapporterar Folkhälsomyndigheten om 28 nya dödsfall under onsdagen.

I flera länder ökar smittspridningen och i bland annat Tyskland och Storbritannien talar man om en ”andra våg”.

Men det är inget som Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror på.

– När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen, säger Tegnell till TT.

Tegnell om Spanien

Trots en ökad spridning i Spanien bedömer inte Folkhälsomyndigheten att Sverige åter bör avråda från resor till landet.

– Vår bedömning är att det ändå är ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som reser dit, säger Tegnell till TT.

Det mest troliga scenariot

Folkhälsomyndigheten presenterade förra veckan tre olika scenarier för hur coronavirusets spridning kan komma att se ut.

Det mest troliga scenariot enligt myndigheten är en ökad spridning under hösten, som sedan avtar för att öka i början av nästa år, och sedan minska igen.

Enligt detta scenario riskerar ytterligare 3 247 människor att dö fram till nästa höst. Men enligt Tegnell är uppskattningen mycket osäker eftersom den beror på väldigt många olika saker.

– Vi är väldigt övertygade om att dödstalen inte kommer att vara så höga som de här siffrorna visar, för vi har trender som går helt åt andra hållet. Men vi har inte lagt in dem i den här modellen, för vi vet inte hur de kommer att utvecklas på sikt.

Under onsdagen rapporterar Folkhälsomyndigheten om 28 nya dödsfall i Sverige. Totalt har nu 5 730 personer avlidit med bekräftad covid-19. 

79 782 har bekräftats smittade av coronaviruset.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

Hör varför Anders Tegnell tror att stockholmare snart tillåts resa till Norge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.