Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tedrickande farligt för tänderna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Vanligt te kan skada dina tänder.

Forskare slår nu larm sedan de funnit tandskador även hos unga patienter.

- Emaljen löser upp sig, tänderna drabbas av frätskador, säger Ingegerd Johansson, professor i kareologi på livsmedelsverket.

Flera sorters te ger värre skador än till exempel apelsinjuice. - Det är surheten, det låga pH-värdet, som är avgörande, säger Ingegerd Johansson. I en färsk undersökning från universitetet i Bristol, England, konstaterar forskarna att te är värre för tänderna än man tidigare trott. - Många unga dricker sånt här te för att de tror att det är hälsosamt, och förstår kanske inte att det kan skada tänderna, säger Ingegerd Johansson.

Emaljen fräts bort Det som sker när man dricker te med lågt pH-värde är att emaljen löser upp sig. - Först tappar tänderna glansen, sen fräts emaljen bort lager för lager, säger Ingegerd Johansson. Det sämsta du kan göra är att borsta tänderna efter att ha druckit te med lågt pH. - Då är tandens emalj uppluckrad, borstar man då förvärras skadorna, säger Ingegerd Johansson. Tejätten Twinings, som marknadsför en av tesorterna i undersökningen, säger till BBC: - Vi anser inte att konsumenterna behöver oroa sig. Vid normal förtäring ska all syra som ligger kvar på tänderna brytas ner av saliv i munnen.

FAKTA

Testade tesorter
Twinings: Lift Instant tea (citron)
Premier International foods: Echinacea och hallon, Svart vinbär, ginseng och vanilj, Hallon, tranbär och fläder, Hallon, jordgubb och björnbär (FARLIGAST), Camomill (OFARLIGT), Svart vinbär, Citron, Persika och passionsfrukt
Lipton: Lipton ice tea (citron)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.