Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teddy hjärnskadad efter skandalläkarens operation

Se inslaget om Teddy Bondefalk – klippet är från december 2018.
Teddy Bondefalk, bakom honom står frun Irene Bondefalk och bredvid hans assistent Katarina.Foto: Privat / Privat
Paolo Macchiarini.Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX
Teddy Bondefalk skrevs in på Karolinska universitetssjukhuset för att hans luftvägar skulle frigöras.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Utan Teddy Bondefalks medgivande opererade skandalläkaren Paolo Macchiarini bort fyra centimeter av hans luftstrupe. 

Ett ingrepp som ledde till hjärnskador på grund av syrebrist. 

Förundersökningen av fallet lades ned. Men nu, nio år efter operationen, hoppas Teddy Bondefalk på upprättelse och stämmer region Stockholm.

– Det är väldigt viktigt för framtida patienter att få sin trygghet säkrad, säger han. 

Centrum för rättvisa föreslog att han skulle stämma regionen på 300 000 kronor och den 2 juli lämnades alla handlingar in. Varken hos Socialstyrelsen heller åklagarmyndigheten har han tidigare fått upprättelse. 

När Teddy Bondefalk skrevs in för operation på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm 2011 var tanken att hans luftvägar skulle frigöras. Detta för att han på sikt skulle kunna bli av med den andningskanyl som satts in 2009 för att hjälpa honom med hans andningsuppehåll i sömnen.

Efter operationen var både andningskanylen och fyra centimeter av hans luftstrupe borta. Kirurgen Paolo Macchiarini hade utfört ett helt annat ingrepp än vad de kommit överens om.

Teddy var bunden till hemmet

Teddy Bondefalk drabbades av akut andningsuppehåll eftersom kanylen var borta. Han fick hjärtstillestånd och låg i koma i fem dygn. På grund av syrebristen fick han en hjärnskada. 

– Jag har blivit bunden till hemmet, bortsett från läkarbesök kan jag inte röra mig själv, säger Teddy Bondefalk. 

Efter operationen har han och hans fru Iréne Bondefalk fått kämpa för assistans och upprättelse. 

– Teddy jobbade inom polisväsendet i 46 år och han jobbade med bedrägerier och nu måste han kämpa för att få sina lagliga rättigheter, vi förstår inte var problemet ligger, säger Iréne Bondefalk. 

– Lagen förutsätter att man får kompensation för sina förluster men inte om man skadas i sjukvården, då gäller inte det utan man får väldigt lite ersättning, säger Teddy Bondefalk.  

Paolo Macchiarini åtalades inte för operationen av Teddy Bondefalk. Han fick inte heller någon kritik i den lex Maria-utredning som genomfördes.Foto: SVEN LINDWALL

Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet 2016 efter att hans tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade avlidit. 

Likt fallen med de avlidna patienterna lades förundersökningen gällande Teddy Bondefalks ärende ned.

– Jag har kämpat för överklagan men de ändrar sig inte, säger han.

– Jag förstår inte hur åklagarmyndigheten kunde avskriva på den förundersökning som finns. Det finns inga logiska skäl att avskriva tycker jag i alla fall.

Fann inget skäl att kritisera Macchiarini 

Händelsen har även utretts enligt lex Maria. Trots att brister konstaterades ansåg Socialstyrelsen, som då var tillsynsmyndighet, inget skäl att kritisera Paolo Macchiarini eller någon annan delaktig läkare.

Men nu med hjälp av Centrum för rättvisa är Teddy Bondefalk hoppfull om att få upprättelse. Han har stämt region Stockholm på 300 000 kronor. 

– Vi får avvakta vad som händer, säger han. 

– Vi hoppas på en domstolsförhandling, säger Iréne Bondefalk. 

Vad skulle det betyda för dig om stämningen går igenom?

– Att jag har fått upprättelse och en ursäkt kanske, säger Teddy Bondefalk.

– Uppmärksamhet på missförhållandena och att de måste undvika sådana flagranta övergrepp i framtiden. 

Efter operationen har han andningshjälp dygnet runt och två assistenter. Till en början tog Iréne Bondefalk hand om honom.

– Vi fick kämpa för att få hemtjänst och assistans. Kommunen ville placera honom på äldreboende, berättar hon. 

– Jag som hustru tog hand om honom helt och hållet själv, först fick vi assistans tre timmar, sen sex timmar. Det kändes fruktansvärt, det fanns folk som behövde placeras på äldreboende. Jag skrev till politikerna, jag skrev överallt och vi fick hjälp till slut men det gick nästan två år. 

– Min livskvalité är hemma med min hustru, det är den enda livskvalitén jag har och den är jag rädd om, säger Teddy Bondefalk. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.